Medtem v parlamentu ni še nikogar, ker vsi pijejo poceni kavico v tistem barčku, kjer so vsi prijatelji. Kavica mora biti močna, ampak poceni, ker so to modri ljudje, ki trdo delajo cele dneve, ne vemo sicer, kaj, a vendarle, nimajo pa recimo, kakšna krivica, takšne plače kot pritiče. Sam vrhovni poglavar te črede nima niti toliko, da bi lahko sam plačal položnice. To mora zanj početi soproga, medtem ko mu stroške avtomobila pedena brat, za dobavo plina pa kajpak poskrbi hčerka.

Ti ljudje, ta peščica, ki ne ve, kaj se dogaja v džungli tam zunaj, potem tistim 124.759 sporoča, kako da morajo biti fleksibilni na trgu dela, kako da se niso dovolj premišljeno izobraževali in podobne nebuloze. Pa se človek vpraša – kaj bi ti ljudje, ki so postali kar politiki po poklicu, čeprav kvalifikacije sploh niso potrebne in to lahko postane tudi navaden polpismeni plagiator, kako bi torej oni izkazali svojo fleksibilnost na trgu dela? Kje bi, se človek vpraša, svoje preštevilne delovne izkušnje v času krize in zamrznjenih zaposlitev v javnem sektorju razkazoval Janez Janša ali pa Andrej Vizjak ali pa denimo Vinko Gorenak?

Baza prostih delovnih mest na spletnih straneh zavoda za zaposlovanje ne zbuja pretiranega upanja v prihodnost omenjenih veljakov tam zunaj, v divjini realnega sektorja. Če začnemo kar z Janezom, ki je doštudiral obramboslovje, sicer pa ima izkušnje tudi s s pisanjem računalniških programov (aktualnih konec 80. let), z mediji, z višinskimi deli in tudi z, glej ga zlomka, mirovniškimi gibanji. Njegovim izkušnjam najbolj ustrezno je trenutno razpisano delovno mesto za urednika mariborskega radia Marš. Potrebna so tri leta delovnih izkušenj z mediji, znanje angleškega in še enega tujega jezika, predpostavlja pa se tudi seveda določena mera obvladovanja zakonitosti alternativnih medijev, s čimer ima predsednik vlade izkušnje, saj je delal tako za zombijasto Mladino kot odpadniško Demokracijo. (Veliko je oglasov za informatika, a, z vsem dolžnim spoštovanjem, ne vemo, kako apdejtano je tovrstno Janezovo znanje.)

Aktualni minister za delo Andrej Vizjak ima že več možnosti. Z magisterijem iz elektrotehnike lahko izbira med številnimi razpisanimi delovnimi mesti, je pa res, da za skoraj vse potrebuje zgolj srednješolsko izobrazbo. Zaposliti se ima možnost kot električar, elektroinštalater, lahko tudi izbira med šestimi oglasi za elektromonterja, precej fleksibilnosti bi potreboval za hišnika v vrtcu, lahko pa bi bil tudi komercialist ali serviser. Teh potrebujemo kar nekaj. Gotovo najboljša izbira je mesto koordinatorja delovne skupine, kjer iščejo kandidata z visokošolsko izobrazbo, a samo za tri mesece. Fleksibilnost pač!

Vinko je naš kandidat številka tri. Doktoriral je iz organizacijskih ved, kar pride v policiji gotovo zelo prav. Vinko ima, glede na bazo prostih mest, natanko nič možnosti, da se zaposli v skladu s smerjo in stopnjo pridobljene izobrazbe. Glede na to, da ima veliko izkušenj s policijskimi in varnostnimi vedami, pa bi lahko delal kot varnostnik. Zavod trenutno razpisuje enajst tovrstnih delovnih mest, med katerimi najbolj privlačen delodajalec ponuja nedoločen čas, polni delovnik in 1500 evrov mesečno bruto. Aja, potrebno je tekoče znanje albanščine.