Natrij naravno vsebujejo številna živila, tudi mleko, smetana (približno 50 mg natrija na 100 g živila) in jajca (približno 80 mg na 100 g živila). V veliko višjih odmerkih ga vsebujejo predelana živila, kot so kruh (250 mg na 100 g živila), slanina (1500 mg na 100 g živila), prigrizki, kot so preste, pokovka in sirovi prigrizki (1500 mg), pa tudi začimbni dodatki, kot so sojina omaka (7000 mg na 100 g živila) in jušne kocke (20.000 mg na 100 g).

S kalijem bogata živila pa so fižol in grah (1300 mg na 100 g), oreški (600 mg na 100 g), špinača, zelje in peteršilj (550 na 100 g) ter banane, papaja in datlji (300 g na 100 g). Predelava znižuje količino kalija v živilu.

V sodobnem svetu večina ljudi zaužije preveč natrija in premalo kalija. »Povišan krvi tlak je glavni dejavnik tveganja za srčne bolezni in kap, ki so vodilni povzročitelji smrti in invalidnosti ljudi,« je povedal dr. Francesco Branca, direktor oddelka za prehrano pri SZO. Nove smernice prav tako prinašajo navodila za prehrano otrok, ki so starejši od dveh let. To je pomembno, saj otroci s povišanim krvnim tlakom pogosto zrasejo v odrasle s povišanim krvnim tlakom.

Smernice so pomembno orodje za javnozdravstvene strokovnjake. Njihov cilj naj bo znižanje uporabe natrija in zvišanje uživanja kalija pri prebivalcih v njihovi državi, za kar si lahko prizadevajo z ozaveščanjem ljudi, ustreznim označevanjem živil, posodabljanjem nacionalnih prehranskih smernic in pogajanji z živilsko industrijo, da bi v predelanih živilih znižali količino natrija.

Pri SZO prav tako prenavljajo smernice o uživanju maščob in sladkorja, saj je prevelik vnos teh živil povezan s tveganjem za povečano telesno težo in z razvojem nenalezljivih bolezni, so sporočili pri SZO. lo