Tekmovalni del bo v dolini Fiemme na skakalnicah v Predazzu in progah za smučarski tek v Teseru, medtem ko je Cavaleseju, kjer bodo podeljevali kolajne, treba paziti, da na zlizanem ledu ne doživiš bolečega padca ali na improviziranem parkirišču ne zakorakaš v blato. V pokrajini Trentino, ki že tretjič gosti svetovno prvenstvo, včeraj ni bilo čutiti nobene mrzlice velikega tekmovanja, veliko več pozornosti je že v sončnem dnevu vzbujala večerna nogometna tekma lige prvakov med gigantoma Milanom in Barcelono.

Za tekaški del slovenske reprezentance bo vrhunec svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju že današnja prva disciplina – sprint v klasični tehniki. Potem ko je Slovenija v tej disciplini po zaslugi Petre Majdič osvojila srebrno (Saporo 2007) in bronasto kolajno (Oslo 2011), bodo tokrat prezadovoljni že z uvrstitvijo v finale.

Vse oči so uprte v postavno 28-letno Blejko Katjo Višnar, ki večinoma trenira in živi na Norveškem, saj je njen izbranec neustrašni Viking Ola Vigen Hattestad, prav tako specialist za sprint. Višnarjeva ima s šestim mestom na uvodu v sezono v Kuusamu tudi edino letošnjo slovensko uvrstitev v finale. Sklepne priprave je ovirala bolezen po nastopu v Sočiju, za nameček je imela na generalki v soboto v Davosu še (ne)konkurenčne smuči.

»Kanček nervoze je prisoten, vendar sem optimistična. Na bolezen se ne bom izgovarjala, čeprav mi je pobrala teden dni dobrega treninga, a ni bilo tako ekstremno hudo, da bi mi zdravnik predpisal antibiotike. Vsak dan se počutim bolje in upam, da bo danes moj dober dan s hitrimi smučmi. Optimizem gradim na tem, da sem imela v karieri že nekaj dobrih sprintov v klasični tehniki. Uvrstitev v finale je realnost, nato pa je v njem mogoče vse. Proga mi je všeč. Ni ekstremno težka, za nameček je prvi del težji, nato pa je veliko soročnega odrivanja, kar je moja boljša plat,« je povedala Katja Višnar. Vesna Fabjan, ki je bila pred dvema letoma v Oslu četrta (dvoboj na vrhu zadnjega klanca za bron z Majdičevo je prerasel v afero Resnica), se ne obremenjuje z izidom, saj je boljša v prosti tehniki, za nameček ima že vso zimo težave z zdravjem.