Škofljica. Na Škofljici se je pred letom in pol odvijala prava lekarniška vojna. Ker tamkajšnji župan Ivan Jordan ni želel podaljšati koncesije Mojim lekarnam, je sledilo tožarjenje vsevprek, tako da so se morali občani slabo leto voziti po zdravila na Rudnik ali v Grosuplje. A Jordan pravi, da je bila kljub vsem neprijetnostim odločitev prava, saj je, kot poudarja, s sklenitvijo pogodbe z Lekarno Ljubljana naredil velik posel za občino.

»Ko smo prek razpisa za podelitev stavbne pravice izbrali Lekarno Ljubljana, smo z njimi sklenili dogovor, da lahko obratujejo v prostorih bivše lekarne, ki so v občinski lasti, ampak največ dve leti. V tem času pa morajo na občinskem zemljišču zgraditi novo lekarno. Podelili smo jim stavbno pravico za 25 let, nato bo občina Škofljica postala lastnica zgrajenega objekta – lekarne,« je pojasnil Jordan. Po tem obdobju se bo morala Lekarna Ljubljana izseliti ali pa začeti plačevati najemnino.

Po besedah direktorja občinske uprave Marka Podvršnika je investitor – Lekarna Ljubljana – že plačal komunalni prispevek in pridobil pravnomočno gradbeno dovoljenje, sredi marca pa se bo zaključil tudi javni razpis za izvajalca gradbeno-obrtniških in instalacijskih del za gradnjo nove lekarne. »Če bo šlo vse gladko in ne bo pritožb na javni razpis, obljubljajo, da bo v roku enega leta nova lekarna postavljena,« je povedal Podvršnik.

S tem pa se po županovo velik posel še ne bo zaključil, saj naj bi dogovor z Lekarno Ljubljana vseboval tudi postavko, po kateri bodo farmacevti ob preselitvi v nove prostore morali sedanje preurediti tako, da bodo primerni za odprtje zdravstvene ambulante. »Ko bo vse adaptirano, bomo ministrstvo za zdravje zaprosili za splošnega zdravnika ali pa za pediatra. Ko smo postali občina, smo imeli namreč okrog 4500 prebivalcev, zdaj jih je že 10.000. Še vedno pa imamo samo enega zdravnika in eno zobozdravnico,« je poudaril župan.

Na vprašanje, kako so tako gotovi, da jim bo glede na sedanje stanje v zdravstvu uspelo pridobiti nove zdravniških moči, je direktor občinske uprave Podvršnik odvrnil, da bo v najslabšem primeru občina podelila koncesijo zasebniku. »Na ministrstvo za zdravje smo že oddali vlogo in ministrstvo bi nam zdravnika odobrilo. A težavo predstavlja zavod za zdravstveno zavarovanje, ker so oni plačniki in nimajo denarja. Ni še jasno, na kakšen način bomo prišli do dodatnega zdravnika, a bistveno je, da ga bomo z izgradnjo nove stavbe dobili,« je dodal.