Deset strankarskih kandidatov proti enemu nestrankarskemu bo neuradni nabor kandidatov na nadomestnih volitvah župana Mestne občine Maribor. Do včerajšnjega popoldneva je potrebnih 812 podpisov uspelo zbrati edinole sociologu Andreju Fištravcu; zbral jih je blizu 1400.

»Maribor res potrebuje tehten premislek, kako naprej. Upam, da bo kampanja šla v tej smeri. Mi ne potrebujemo politične kampanje in političnega nategovanja, pač pa predvsem to, kar smo v manifestu zapisali, da najdemo moči, da gremo skupaj naprej – torej skupaj za Maribor,« je dejal Fištravec.

Teodor Lorenčič je moral zaradi bolezni že predčasno odstopiti od kandidature, Denis Kokol in Franc Jesenek pa nista zbrala dovolj podpisov podpornikov njune kandidature. Jesenek bo kljub temu nastopil na volitvah, saj ga je včeraj kandidirala Stranka slovenskega naroda. Župansko kandidaturo na nadomestnih volitvah 17. marca so že pred časom napovedali poslanec SD Matevž Frangež, podžupan Milan Mikl iz Županove liste in SLS, predsednik mestnega odbora SNS Folko Puconja in Monika Piberl (Glas žensk Slovenije).

V tem tednu so se jim pridružili še Milan Razdevšek (LDS), Avgust Heričko (NSi), biologinja in kemičarka Andreja Špernjak (SDS) ter Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičnost in razvoj). Najnovejši kandidat, za katerega smo izvedeli včeraj popoldne, je mariborski advokat Andrej Ketiš. Presenetljivo ga je kandidirala Lista za Maribor, ki jo vodi mestni svetnik in nekdanji mariborski župan ter rektor Alojz Križman. »Maribor je nekoč bil gospodarsko središče, zdaj pa je razvalina,« ugotavlja Ketiš. »Čas je, da se nekaj v tem mestu spremeni in da se vrne v prave tirnice.«