Delavci v podjetju Glin Nazarje so zaskrbljeni. Po zatrjevanju anonimnega vira, naj bi ta mesec plače še dobili, potem pa ne več, in to čeprav jim kupci redno plačujejo, pa tudi naročil imajo veliko. »Nadure in potne stroške so zaposleni prejšnji mesec dobili plačane v obliki bonov. Še večji problem je, ker naj bi eden od vodilnih, in sicer Dobrinko Danojević v zadnjih nekaj mesecih na svoj račun nakazal čez 300.000 evrov in tako je tudi denarja za plače zmanjkalo. Pred nekaj tedni je bila na obisku tudi inšpektorica iz Ljubljane, ki naj bi transakcije na Danojevićev račun tudi odkrila. Govori se tudi, naj bi Glin prevzelo podjetje Granava, ki pa je v lasti Danojevićevega sina, ki se ukvarja z arhitekturnim projektiranjem,« med drugim opozarja pisec v anonimnem pismu.

Vse navedbe iz pisma zanikajo

»Kaže, da ima nekdo bujno domišljijo. Od vsega, kar je omenjeno v pismu, drži le to, da smo zaposlenim del potnih stroškov za prejšnji mesec res izplačali v obliki Mercatorjevih bonov in so se s tem tudi strinjali. To pa zato, ker smo imeli do Mercatorjeve M Tehnike odprto večjo terjatev, za katero smo se bali, da bo sicer propadla. Tako pa smo znesek, gre za 30.000 evrov, kompenzirali na ta način, da so zaposleni dobili bone, ki so unovčljivi v vseh njihovih trgovinah in menim, da to ni nič spornega,« je navedbe v pismu komentiral direktor invalidskega podjetja v Glin Nazarje Darko Bele. Priznal je, da se spopadajo s hudimi likvidnostnimi težavami in da so še do včeraj res iskali tudi denar za januarske plače. A so ga našli. »Lahko vam povem, da je situacija v lesarski panogi in nasploh v gospodarstvu težka in mi se z vsemi silami borimo, da bi to zimsko obdobje čim prej minilo, saj bo že spomladi za nas več dela. In prepričan sem, da bomo bitko dobili,« je še dejal Bele.

Inšpektor je res bil na obisku

Odločno je zanikal, da bi denar iz podjetja odtekal na zasebne račune. »Te navedbe v pismu zagotovo ne držijo in tudi nobenega inšpektorja v podjetju v zadnjih mesecih nismo imeli na obisku,« je še zatrdil Bele. Kot je še dejal, skupina Glin skupaj zaposluje 120 ljudi, od tega jih je 70 zaposlenih v invalidskem podjetju, katerega direktor je tudi sam, okoli 30 jih je zaposlenih v Tonu, kjer izdelujejo samo okna, preostali pa so v matični družbi.

Da so na inšpektoratu za delo vendarle obravnavali Glin Nazarje, pa nam je potrdil glavni inšpektor za delo Franc Rančigaj. »Zoper omenjenega delodajalca smo prejeli dve prijavi, ki se nanašata na domnevne kršitve delovnopravne zakonodaje. Opravili smo dva inšpekcijska nadzora s področja delovnih razmerij in uvedli postopek o prekršku. Ker postopek še ni zaključen, vam končnih ugotovitev še ne moremo posredovati,« je pojasnil Rančigaj.

Tudi županja Nazarij Majda Podkrižnik je bila, ko smo ji predstavili navedbe iz anonimnega pisma, presenečena in nam je zatrdila, da s tem, da bi se v podjetju dogajalo kar koli sumljivega, ni seznanjena. Pa bi verjetno, če bi bilo kaj res, vsaj kaj slišala, saj se v tako majhnem kraju hitro vse izve, je rekla. Ker v podjetju nimajo sindikalnega predstavnika, smo o tem, ali je seznanjen z morebitnimi težavami, vprašali sekretarja celjske območne organizacije zveze svobodnih sindikatov Vojka Korošca. Dejal je, da se je z vodilnimi decembra lani sestal dvakrat. »Pogovarjali pa smo se o tem, na kak način bi zaposlenim izplačali drugi del lanskega regresa. Tega jim namreč še dolgujejo. Sicer pa vem, da so težave z izplačilom plač, a s tem se spopadajo tako rekoč vsi,« je dejal Korošec.