Alpska smučarka Tina Maze je v Schladmingu osvojila zlato in dve srebrni medalji, Rok Marguč je postal deskarski svetovni prvak, biatlonec Jakov Fak pa je bil v Novem Mestu tretji. "Sezona je resnično vrhunska, včasih smo bili s takimi dosežki zadovoljni že v treh sezonah. Pa ta zima sploh še ni končana. Pred nami je še nordijsko SP, nastopali bodo še deskarji, smučarji prostega sloga, dve vrhunski tekmi smučarskega svetovnega pokala bomo priredili pri nas. Bo še veliko slavja, saj so športniki zelo dobro delali, tudi skupna zmaga v svetovnem pokalu, ki jo bo po finalu Lenzerheideju slavila Tina Maze, se ne zgodi pogosto. Pred tem jo je slavil Primož Peterka," je dejal Ulaga, nekdanji smučarski skakalec, ki je v svetovnem pokalu dosegel devet zmag in bil srebrn ekipno na olimpijskih igrah 1988 v Calgaryju.

Spremembe v SZS po sezoni

Dejal je, da bodo o spremembah v vodenju in načinu dela SZS odločali po sezoni, ko bo predlagal spremembe statuta. Zavzema se za profesionalno vodenje posameznih disciplin zveze, torej uvedbo direktorjev, zatrdil je, da ne bo več dolgo predsednik amater in da doslej tudi na IO ni bilo večjih nasprotovanj uvedbi poklicne predsedniške funkcije.

"Sam nimam moči, da bi lahko odstranil osebe, ki so slabe oziroma manj uspešne. Bilo bi celo malo smešno, če bi odločal, kdo bo vodil alpsko ali nordijsko smučanje, deskanje ali biatlon. Discipline so organizirane po svojih modelih in si sami pišejo, kako bodo delovale. Pokaže pa se, da je uspeh odvisen od tega, kateri in kakšni ljudje so postavljeni na ključna mesta. Nekateri imajo pri izbiri trenerske ekipe srečno roko, drugi manj ... Predsedniki odborov so običajno amaterji, ki odločajo o pomembnih segmentih delovanja. Sam bom skušal vsaj na ključna mesta postaviti sposobne profesionalce, celotna piramida pa je stvar posameznih disciplin, ki imajo tudi svoje sponzorje in svoje proračune. Zagovarjam stališče, da mora imeti vsaka disciplina svojega direktorja, katerega beseda bi veljala in štela vse dotlej, dokler ga zaradi napak ali kakega drugega upravičenega razloga ne zamenjajo. Pet managerjev bi imelo veliko dela in tudi veliko odgovornosti ter predvsem nadzor nad posameznimi proračuni," je pojasnil Ulaga in dodal, da ima svojega favorita za vodenje alpskih disciplin, vendar pa on ne odloča o tem. Barbara Kürner Čad, direktorica SZS, ga je dopolnila, da bodo o tem v naslednjem obdobju razpravljali organi SZS, o imenih pa tudi ona ni želela spregovoriti. Dejala je le, da bo marca že znano, kdo bo delal v naslednjem obdobju.

Massi je profesionalec, a odnosi s SZS škripajo

Ulaga je pohvalil delo ekipe Tina Maze, obenem pa je pristavil: "Če bi imeli vsi uspešni športniki svoje ekipe, bi se že čez šest let vse podrlo. Andrea Massi je profesionalec pri delu na treningih in v strokovnem delu pri vadbi, brez njega Mazejeva ne bi bila, kar je. Drugo pa so odnosi med ekipo in SZS ter odnosi znotraj alpskega smučanja. SZS upa, da bodo odnosi med alpsko reprezentanco in njeno ekipo boljši ter da po koncu kariere Mazejeve ta disciplina ne bo ponovno na začetku. Sam tekmovalni stik s svetovnim vrhom se je začel z Bojanom Križajem in Tonetom Vogrincem, izboljšanjem pogojev ter z akcijo Podarim dobim. Tega je že dolgo in Tina Maze ni prišla iz nič, pred tem se je zgodilo že mnogo dogodkov, mnogo uspehov. Trudili se bomo, da bo Mazejeva še naprej imela dobre pogoje in uspehe, ampak tudi da pripeljemo mlade obetavne smučarke in smučarje na visoko raven, da mogoče dobimo tudi med smučarji 'Tino Maze'."

Ločitev Mazejeve od reprezentance je bila Lovšetova napaka

Na novinarski konferenci, na kateri je dolgo govoril sam, brez vprašanj novinarjev, je Ulaga dejal tudi, da je dokaj ostra ločitev med ekipo Tine Maze in ostalim delom reprezentance napaka prejšnjega predsednika zveze Tomaža Lovšeta, ki je podpisal tako pogodbo, ki določa tudi to, da se Mazejeva ne pojavlja veliko v akcijah pod okriljem SZS. "Osebno menim, da je bila napaka storjena pred tremi leti, ko je Lovše sklenil posebno pogodbo z njo do Sočija. Škoda, da je ni zraven, da bi bila več prisotna v delovanju zveze, tudi na novinarskih konferencah. Vseeno je ekipa Tine Maze del slovenskega alpskega smučanja," je dejal Ulaga.

»Svoje ideje bom moral šele dokazati«

Ulaga je na čelu SZS od 26. septembra lani, ko je na volilni skupščini obljubil spremembe. "Peti mesec sem na čelu zveze, ki bi bila lahko bolje organizirana. Odločanja amaterskih delavcev v vrhu so včasih zelo počasna, mi pa bi v dnevnem delu želeli veliko hitrejše delovanje. Stvari lahko stojijo tudi po nekaj mesecev, zato upam, da se bo našla volja, da bomo statut SZS, ki določa način našega dela, spremenili. Že pred mojo izvolitvijo se bile ekipe postavljene, čas za spremembe bo po koncu sezone, od aprila do junija, ko potečejo tudi pogodbe 18 trenerjem v alpskih reprezentancah. Ne bo šlo enostavno, ker se je dolgo delalo po ustaljenih vzorcih, svoje ideje pa bom moral šele dokazati," je sklenil Ulaga, ki ga ne skrbi, da bi za trenutnimi uspehi v smučanju nastala velika praznina: "Sam sem bil vrhunski športnik in vem, da je pri nas mogoče uspeti v zimskih športih. To vedno znova dokazujejo naši športniki, pa tudi to, da je mogoče delati bolje."