»Za vse večjo množičnost in priljubljenost teka na smučeh je več razlogov. Vse več ljudi se zaveda in občuti, da sedeč položaj in obremenjenost s stresom hromita vitalnost in predvsem zdravje. Zato je tek na smučeh več kot le gibanje. Kdor se je preizkusil na tekaških smučeh, je občutil razgibanje vsega telesa, posledično pa tudi zbistritev nakopičenih misli in čustev. Prav tako je smučarski tek dostopen vsem starostnim skupinam in je cenovno ugodnejši od alpskega smučanja – družina za najem tekaške opreme porabi od petnajst do trideset evrov,« meni Maja Benedičič, nekdanja tekaška reprezentantka in olimpijka, danes pa ena najbolj dejavnih demonstratork teka na smučeh in članica ekipe Ponca iz Rateč.

Novinarjem sta pri učenju teka na smučeh pomagala tudi zapriseženi smučarski tekač in član Demonstratorske vrste Slovenije Mirko Verovšek in najboljša slovenska smučarska tekačica vseh časov Petra Majdič. »Moj prvi nasvet vsem začetnikom je: izogibajte se lukenj! Predvsem pa na snegu in v smučinah kar se le da uživajte. Vsem tudi toplo priporočam, da se prvih tekaških korakov naučite pod nadzorom tekaških inštruktorjev, ki vas bodo poučili tudi o tem, kako se opremiti za hojo ali tek, da to počnemo z veseljem in užitkom,« je povedala Majdičeva. Poudarila je, da mora tekaška oprema predvsem ustrezati tekaškemu znanju posameznika: »Začetniki si nikar ne kupite ferrarija, saj ga morda ne boste znali voziti.«

»Z veseljem lahko povem, da je letošnja sezona odlična, najboljša v zadnjih petih letih. Do sedaj smo prodali okoli 1500 parov tekaških smuči. Kupci se čedalje bolj zavedajo pomena kakovosti opreme, je pa res, da zaradi krize številni gledajo tudi na ceno. Želimo si, da bi se Slovenci še bolj tekaško razvijali, postali še bolj navdušen tekaški narod in da bi bili slovenski tekaški poligoni, kot so Pokljuka, Rateče, Planica, Tamar, Logatec, Bonovec in drugi, še polnejši,« pa je glede rekordne prodaje tekaške opreme v zadnjih letih povedal Andrej Ažbe, direktor maloprodaje in logistike pri Intersportu.