Slovenski filmarji, ogorčeni zaradi spremembe sklepa o ustanovitvi Filmskega studia Viba film (ta sprememba naj bi močno otežila koprodukcijsko sodelovanje) in prav tako zaradi imenovanja Igorja Prodnika za direktorja Viba filma, so se včeraj znova zbrali na protestnem zborovanju in pojasnili razloge svojega nestrinjanja z imenovanjem novega direktorja Vibe. Ti so naslednji: Igor Prodnik je s svojim uradovanjem na filmskem področju v letih 2007–2009 deloval razdiralno in povzročil zastoj filmske produkcije; računsko sodišče je o posledicah njegovega delovanja na položajih v. d. direktorja Filmskega sklada RS in hkrati direktorja direktorata za medije izreklo nedvoumno negativno mnenje; minister Žiga Turk pri njegovem imenovanju ni upošteval mnenja sveta Viba filma; poleg tega ima Prodnik izrazito zaničevalen odnos do slovenskega filma in je politični kandidat, ki nima zaupanja stroke. Zdaj že nekdanji predsednik sveta Viba filma, režiser Metod Pevec, je ob tem povedal še, da je ministrstvo prejšnji teden razrešilo dosedanji svet Viba filma, in to eno leto pred iztekom mandata. Kar verjetno ni naključje.

Ob tem so filmski ustvarjalci zahtevali razveljavitev spornih sprememb sklepa o ustanovitvi Viba filma (katerih pobudnik je bil, kot je znano, prav Igor Prodnik), ker bi dejanska uveljavitev tega sklepa povzročila dodatno zmanjšanje sredstev za slovenski film in dolgoročno gospodarsko škodo zaradi posledičnega neizkoriščanja sredstev iz sklada Eurimages. Odzvali so se tudi na včerajšnji dopis ministra Turka na očitke ob imenovanju Prodnika, ki je pojasnil, »da je pri imenovanju sledil odločitvi strokovne komisije«, obenem pa predlagal filmarjem, naj Prodniku pustijo nekaj časa, da dela, in se šele potem pogovarjajo o njegovi primernosti, ne pa da ga obsojajo še pred nastopom dolžnosti. Predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Miran Zupanič je ob tem predlogu menil, da je imel Prodnik v preteklosti več kot dovolj časa, da je pokazal »vse svoje kvalitete«.

Filmarji so na včerajšnjem zborovanju tudi napovedali, da začenjajo strokovne posvete o položaju slovenskega filma v celoti, in napisali pismo ministru Turku, v katerem podrobneje pojasnjujejo, zakaj ne morejo pristati na njegov predlog, da naj bi o Igorju Prodniku presojali šele potem, ko bi začel delo: ker bi s tem priznali veljavnost odločbe o imenovanju Igorja Prodnika za direktorja Viba filma, »česar pa ne moremo storiti, saj je več kot očitno, da ta odločba temelji na nestrokovni oceni razpisne komisije«. O svojem kritičnem odzivu so prepričani, da je »namenjen varstvu javnega interesa, zaščiti edine tehnične baze slovenske kinematografije in ne nazadnje zaščiti interesa davkoplačevalcev« in da ga »osebno izrekamo številni filmski ustvarjalci, prejemniki vrste domačih in tujih nagrad«. Filmarji pričakujejo, da bo ministrstvo do jutri razveljavilo sporno odločbo ali pa vsaj javno utemeljilo, zakaj tega ne bo storilo.zv