Medtem ko so včeraj popoldan upepelili in pokopali nesrečno žrtev, 30-letno manekenko Reevo Steenkamp, je Oscar Pistorius drugič od umora prejšnji teden obiskal sodišče. Osumljeni je dejal, da dekleta ni želel ubiti. »Streljal sem v vrata in vpil. Bila sva globoko zaljubljena in zelo srečna,« je dejal Oscar Pistorius. Med branjem obtožnice je Pistorius neutolažljivo jokal, tožilec pa je dejal, da je šlo za načrtovan umor. Pistorius naj bi se najprej oborožil, nato na nogi nataknil protezi in naredil sedem korakov. Sledili so trije streli iz pištole skozi zaprta vrata kopalnice, nekoliko kasneje pa še en. »Streljal in ubil je nedolžno žensko,« je dejal tožilec Gerrie Nell.

Obramba zagovarja, da ni šlo za naklepni umor, pravzaprav da to sploh ni bil uboj. Med zaslišanjem se je pred sodiščem zbrala množica ljudi, zlasti žensk, ki so v JAR mnogokrat žrtve partnerjev, in zahtevala, da Pistoriusu, ki je v domovini veljal za športnega junaka, sodijo kot vsakemu drugemu državljanu. »Ostati mora v zaporu in tam zgniti,« so bili ogorčeni nekateri.

V ponedeljek je njegov menedžer sporočil, da atlet odpoveduje vse predvidene nastope v naslednjih mesecih, malo za tem pa mu je pokroviteljstvo odpovedalo tudi znano podjetje s športno opremo Nike. Slednje v zadnjih letih res nima sreče s pokroviteljstvom vrhunskih športnikov; najprej se je moralo zaradi zakonsko-ljubezenskih težav odpovedati Tigru Woodsu, nato zaradi dopinga Lanceu Armstrongu, zdaj pa še Pistoriusu. šr, sta