Nov sneg in sonce sta polepšala kuliso svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v dolini Fiemme, za katerega napovedujejo Italijani drevi spektakularno slovesnost ob odprtju v Trentu. Goran Bregović je spisal himno SP, ki pa že buri duhove, saj zelo spominja na njegovo nekdanjo uspešnico Hajdemo u planine s skupino Bijelo dugme. Italijanski organizatorji naj bi Bregoviću izplačali 80.000 evrov honorarja.

Čeprav je na tekmah svetovnega prvenstva v dolini Fiemme običajno zelo malo gledalcev, tujcev je več kot Italijanov, so po letih 1991 in 2003 že tretjič gostitelji najpomembnejšega tekmovanja zime. Italijani so očitno dobri lobisti v mednarodnih smučarskih krogih, čeprav v nordijskih smučarskih disciplinah, zlasti skokih in nordijski kombinaciji, ne spadajo med velesile. Stalni organizatorji tekmovanj na najvišji ravni so zato, ker ima lokalno turistično gospodarstvo izjemen interes za njihovo prirejanje. Turistični delavci so izračunali, da so svetovna prvenstva vsakih deset let najboljša in najcenejša promocija regije, s katero privabijo nove turiste.

Za slovensko smučanje je dolina Fiemme s skakalnico v Predazzu kraj srečnega imena. Svetovno prvenstvo leta 1991 je bilo prelomno in zgodovinsko za smučarske skoke. Franci Petek, tedaj še pod jugoslovansko zastavo, nekaj mesecev pred razpadom skupne države, je z naslovom svetovnega prvaka na veliki skakalnici osvojil sploh prvo slovensko kolajno na nordijskih šampionatih in s tem izpolnil sanje številnih rodov smučarskih skokov.

Na dosedanjih svetovnih prvenstvih je kolajne osvojilo 24 držav. Na vrhu je Norveška s 366 kolajnami (135 zlatih, 114 srebrnih 114 bronastih) pred Finsko z 268 in Švedsko s 165 kolajnami. Slovenija je na devetnajstem mestu s šestimi odličji.