»Če se predamo malodušju in celo obupu, smo pogubljeni. Če se jima upremo in se pogumno spopademo s problemi, jih bomo rešili.« Samo eden je, ki bi bil v tem položaju najprimernejši za predsednika vlade Borut Pahor. A njega o tem ni še nihče nič vprašal, ker odkar se mu je izpolnila življenjska želja in je postal predsednik republike, piše govore (osem v dveh mesecih), kuha kavice in se posvetuje. On, čigar nasvetu bi morali prisluhniti drugi.

Kaj pričakujemo od novega premierja? Najprej to, kajpada, da ima kandidat za predsednika vlade potrebne vodstvene izkušnje. Borut Pahor jih ima, bil je že predsednik vlade (in tudi predsednik vsega, čemur je mogoče predsedovati). Nič manj pomembna od te ni zahteva, s katero se strinjajo domala vsi: novi predsednik vlade mora državo popeljati na predčasne volitve. Borut Pahor to zna, leta 2011 je to že storil, pravzaprav je edini v Sloveniji, ki mu je to uspelo, zato tudi edini ve, kako ravnati z vlado, ko gre zares. Od novega predsednika vlade se nadalje pričakuje, da bo Hrvaški omogočil vstop v Evropsko unijo. Kdo bi to mogel opraviti bolje kot Pahor, ki je tudi to nalogo enkrat že uspešno opravil? Tokrat pa bi moral namesto arbitražnega sporazuma o meji skleniti arbitražni sporazum o razdelitvi dolgov hrvaških varčevalcev LB. Z upoštevanjem sredinske črte – pol dolgov nam, pol dolgov njim, Hrvatom.

Od novega predsednika vlade pričakujemo, da bo končno saniral bančni sistem – Pahor sicer tega kot predsednik vlade ni naredil, a danes priznava, da je tedaj podcenjeval problem slabih terjatev bank, zato ne more biti dvoma, da bi zamujeno kot vnovični premier nadoknadil. Potrebujemo premierja z ugledom. Pahor ga ima, morda ne sicer tolikšnega kot nekateri kandidati, ki so jih v slamoreznico tiščali pred njim, a višjega od sedanjega predsednika vlade ima zagotovo. Potrebujemo premierja, ki ni na črni listi KPK (»Klemenčič-Praprotnikove komisije«) – Borut Pahor. Politika, ki bo Francijo in Nemčijo znal spraviti nazaj na isti vlak. No, saj se že ve! Potrebujemo povezovalnega premierja: o nekom, ki je na predsedniških volitvah kandidiral kot kandidat socialdemokratov in Državljanske liste, zmago s 67 odstotki pa so mu omogočili volilci SDS, seveda ni mogoče trditi, da ni povezovalen. Kandidatu je bilo kajpak ime – Borut Pahor. In potrebujemo tudi odločnega premierja, ki ne bo dopuščal izsiljevanja koalicijskih strank: »mestoma«, »še enkrat več«, »tukaj in zdaj«, »če in v kolikor«, »slutim in sem prepričan«, »krucifiks« Borut Pahor. Z imenovanjem novega predsednika vlade se je treba vrniti tja, kjer se je vse skupaj začelo in od tam priti živ nazaj. To zna le Borut Pahor. Njega danes še enkrat za premierja, da bo jutri spet le predsednik države!