Po izbruhu afere s konjskim mesom v Evropski uniji so tudi v Sloveniji izvedli vzorčenje sestavljenih živil. Kot smo poročali že včeraj, je bilo v okviru prvega vzorčenja med 29 izdelki 28 negativnih na konjsko meso, pri enem vzorcu pa so izvedli ponovno analizo, ki je pokazala vsebnost konjskega mesa. Gre za 450-gramsko govejo lazanjo proizvajalca Trada iz Luksemburga, ki so jo našli v trgovini Interspar.

S polic že umikajo sporne lazanje

Omenjene lazanje na trg pošilja Ledo Hrvaška, proizvaja pa jih podjetje Trada iz Luksemburga. Sporni vzorec so vzeli v trgovini Interspar, izdelek pa je bil deklariran kot goveji. Sicer je direktor Spar Slovenija Igor Mervič že včeraj zagotovil, da lazanje s spornim konjskim mesom že umikajo s polic. Dodal je, da so nad ugotovitvami inšpektorjev presenečeni, da pa bodo v prihodnje še premislili o nadaljnjem sodelovanju z Ledom. Medtem direktor Leda zagotavlja, da sestavo izdelkov ves čas nadzorujejo in preverjajo.

Prejšnji teden so inšpektorji v prvi fazi pregledali vsa potencialna živila, ki bi lahko vsebovala konjsko meso, je včeraj pojasnil v.d. generalnega direktorja Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Jernej Drofenik. Dodal je, da so pri tem identificirali okoli 350 živil po različnih trgovskih verigah, na podlagi tega seznama pa so konec tedna opravili vzorčenje potencialno najbolj tveganih izdelkov. O odkritju spornega vzorca bodo zdaj v skladu s sistemom hitrega obveščanja obvestili druge države članice EU, je še napovedal Drofenik in dodal, da vzorčenje še poteka.

V škandal vpleten tudi Nestle

Včeraj se je sicer pokazalo, da je v škandal s konjskim mesom vpleten tudi švicarski prehrambeni velikan Nestle, ki je s polic v Italiji in Španiji že umaknil dva izdelka, v katerih so odkrili konjsko meso. Nestle je odkritje konjskega mesa v svojih izdelkih priznal v ponedeljek, potem ko je sporne izdelke s polic trgovin na Finskem, Danskem, Švedskem in v Belgiji umaknil nemški Lidl.

Iz Nestleja so ob tem sporočili, da so s testi odkrili sledi konjske DNK v dveh izdelkih. Zagotovili so tudi, da tveganja za javno zdravje ni, vendar so ob tem priznali, da napačno označevanje proizvodov ne ustreza visokim standardom, ki jih od njih pričakujejo potrošniki. S polic španskih in italijanskih trgovin so umaknili vnaprej pripravljene goveje raviole in goveje torteline. ča, agencije