Rogaška Slatina. Lastnik in direktor družbe Hotel Sava Rogaška Stanislav Pšeničnik in predstavniki Droge Kolinska, ki je del hrvaške skupine Atlantic Grupa, niso uspeli skleniti poravnave v sporu zaradi polnjenja minerale vode. Droga Kolinska zato ne bo umaknila tožbenega zahtevka, ki ga je zaradi domnevnega vznemirjanja lastninske pravice vložila na gospodarski oddelek okrožnega sodišča in bo po sodni poti od Pšeničnika poskušala iztržiti 21.000 evrov odškodnine.

Pet milijonov evrov vredna polnilnica

Obe strani sta zaradi ene od vrtin v Rogaški Slatini sprti že več let. Kolinska je leta 1995 kupila Rogaške Vrelce, d.o.o., in s tem pridobila tudi vrtine, iz katerih priteka zdravilna mineralna voda, medtem ko so hoteli pristali v rokah različnih zasebnikov. Med njimi je tudi Pšeničnik, ki se je že pred leti odločil, da se bo ukvarjal s polnjenjem mineralne vode in njeno prodajo na tujih trgih. Predlani je v Negonju pri Rogaški Slatini zgradil novo, pet milijonov evrov vredno polnilnico, vendar posel ni stekel tako, kot bi si želel. Čeprav mu je vlada že leta 2008 podelila koncesijo za črpanje 12 milijonov litrov mineralne vode na leto, so bili v Drogi Kolinska trdno prepričani, da iz vrtine RgS2/88 nima pravice črpati vode in jo prodajati na trgu. Ves čas so poudarjali, da so sporno vrtino uporabljali že njihovi pravni predniki in da je mineralna voda že od leta 2001 vpisana v seznam mineralnih vod pod imenom Donat Mg, ki je zaščitena znamka Droge Kolinska in je Pšeničnik ne sme prodajati. Obnova postopka glede podelitve koncesije se jim je že lani zdela edina možna rešitev, vendar se je Pšeničnik na odločbo pritožil. Kot pravi, je upravno sodišče odločilo njemu v prid, tako da je koncesijo za črpanje in polnjenje vode obdržal.

Še brez evropske blagovne znamke

»Imamo pa velike težave, ker še vedno nismo uspeli pridobiti evropske blagovne znamke, zato vode ne smemo prodajati v Sloveniji in na trgih EU. Prodajamo jo v Rusijo, zdaj navezujemo stike tudi s Kitajsko in Ameriko. To, da je Droga Kolinska registrirala blagovno znamko Donat Mg, je bila pomota in upam, da bo kmetijsko ministrstvo kmalu ugotovilo, da je pravica na naši strani. V Drogi Kolinska z vsemi topovi streljajo na nas in nam povzročajo težave,« zatrjuje Pšeničnik, medtem ko v Drogi Kolinska vztrajajo pri svojem. »Koncesija za črpanje in polnjenje mineralne vode Donat Mg je v lasti Droge Kolinska, ki ima v lasti tudi zaščiteno blagovno znamko Donat Mg. Glede lastništva poteka pravda, je pa vrtina v naši uporabi vse od svojega nastanka leta 1967,« pojasnjuje Suzana Bagari, vodja službe za odnose z javnostmi v Atlantic Grupa.