Takšnih kritik Wada v 14 letih obstoja še ni bila deležna. Zdaj bo krovno olimpijsko gibanje o prihodnosti Wade odločalo na izrednem kongresu konec aprila oziroma v začetku maja v Lozani. "Odnosi do Wade so se drastično poslabšali. Ker z njihove strani ni podpore in sodelovanja, je v medijih organizacija deležna hudih kritik. Potrebno bo sesti skupaj in se pogovoriti o prihodnjem delu," je v pismu predsedniku Moka Jacquesu Roggeju zapisal Italijan Francesco Ricci Bitti, predsednik združenja vseh 26 olimpijskih športnih združenj (ASOIF) in hkrati predsednik Mednarodne teniške zveze (ITF).

Na izrednem kongresu Moka, kamor bodo vabljene vse svetovne zveze, predsedniki nacionalnih olimpijskih komitejev in športniki, naj bi govorili tudi o prihodnjem vodenju Wade. Šestletni mandat se dosedanjemu predsedniku Johnu Faheyju izteče konec leta. Mok je Wado ustanovil leta 1999, letno Mok zagotovi polovico proračuna organizacije, ki se bori proti dopingu, kar znaša 26 milijonov evrov, odnosi med organizacijama pa so trenutno mlačni.

Slabo luč je na Wado vsekakor vrgel primer Armstrong in na splošno kolesarski šport, poleg tega pa v zadnjem času Wada ne najde skupnega jezika z nogometno in teniško zvezo ter jima očita, da storita premalo v boju proti dopingu. Slabo delo očitajo tudi dosedanjemu predsedniku Faheyju, saj glede na dejstvo, da na leto namenijo pol milijarde evrov za izvajanje dopinških testov, na koncu odkritih premalo pozitivnih primerov zlorab.

Na četrti protidopinški konferenci meseca novembra v Johannesburgu naj bi Mok predlagal novega predsednika. Zaenkrat velja dogovor, da se na vrhu Wade izmenjujeta strokovnjaka iz Wade in Moka, leta 2007 je Fahey na vrhu zamenjal člana iz Moka Dicka Pounda.