Vir je sinonim za črne gradnje na Hrvaškem, saj je na relativno majhnem otoku 8000 ilegalno zgrajenih objektov.

Legalizacijo je zahtevala približno polovica investitorjev, načelnik občine Vir Kristijan Kapović pa je v ponedeljkovem pogovoru za Hrvaško televizijo izrazil upanje, da bo možnost legalizacije izkoristila tudi večina ostalih.

Povedal je, da ne razume tistih vlagateljev, ki so brez ustreznega dovoljenja objekte na Viru gradili tudi po 21. juniju 2011. To je datum, ki ga je država postavila kot rok, po katerem nikjer na hrvaškem ozemlju ne bo več trpela črnih gradenj.

Lastniki črnih gradenj, ki so svoje objekte zgradili pred tem datumom, lahko zahteve za legalizacijo vložijo do 30. junija 2013.

Najprej rušenje objektov, ki niso namenjeni stalnemu bivanju

Danes so začeli rušiti črne gradnje tistih lastnikov, ki so dobili odločbe ministrstva o rušenju objektov, niso pa vložili zahteve za legalizacijo do 31. decembra lani, ko bi to morali storiti. "Takšnih je 10.752 objektov, ki jih bomo rušili v prvi fazi," je dejala ministrica Anka Mrak Taritaš.

Najprej bodo rušili objekte, ki niso namenjeni stalnemu bivanju, nato pa tiste objekte, ki se uporabljajo občasno. Sledili bodo objekti, ki so stalno naseljeni. Mrak Taritaševa je napovedala, da bodo zelo kmalu začeli rušiti tudi na območju Zagreba in ne le na obali.

Na Hrvaškem je okoli 400.000 nezakonito zgrajenih objektov, približno polovico od teh pa predstavljajo stanovanjski objekti in počitniške hiše.

Po ocenah - uradnih podatkov namreč ni - naj bi imeli slovenski državljani na Hrvaškem okoli 110.000 nepremičnin, največ v Istri. Večina naj bi imela pravno-lastniške razmere urejene, tako da naj bi bilo črnograditeljev malo.