Za to vrsto virusa je po vsem svetu umrlo šest ljudi, v birminghamski bolnišnici pa so pojasnili, da je žrtev že pred okužbo z virusom trpela zaradi težav z imunskim sistemom.

Pred dnevi so na Otoku pri kar treh članih družine potrdili okužbo z novim virusom, podobnim potencialno smrtonosnemu virusu sars.

Eden izmed okuženih je pred nedavnim potoval na Bližnji vzhod in v Pakistan, medtem ko ostala dva v zadnjem času nista potovala. Dejstvo, da so z istim virusom okuženi trije sorodniki, potrjuje domneve, da se virus prenaša med ljudmi.

Preostala dva člana družine po navedbah zdravnikov dobro okrevata. Sicer pa bolnišnica sodeluje z britansko agencijo za varovanje zdravja pri iskanju morebitnih preostalih sorodnikov in ljudi, ki so bili z družino v stiku in bi lahko bili okuženi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je države v soboto pozvala, naj bodo zelo pozorne na morebitno širjenje virusa.

Doslej je bilo po vsem svetu potrjenih 12 okužb. Pred britansko žrtvijo je virus terjal tri življenja v Savdski Arabiji in dve v Jordaniji, še poroča AFP.

Sindrom akutnega oteženega dihanja (sars) spada v družino koronavirusov. Pojavil se je leta 2002 in terjal okoli 800 mrtvih, večinoma v Aziji. Sars se je na ljudi prenesel s cibetovk, nato pa je mutiral v obliko, ki se je prenašala s človeka na človeka.