Po navedbah policije je bil moški duševno bolan. Na bolgarskih družbenih omrežjih pa so 26-letnika že razglasili za bolgarskega Mohameda Buazija, ki je predlani s samosežigom v Tuniziji sprožil proteste, ki so privedli do strmoglavljenja tunizijskega predsednika Zineja el Abidina Ben Alija.

V protestih v glavnem mestu Sofija, kjer se je zbralo okoli dva tisoč ljudi, je bilo v noči na danes ranjenih 15 ljudi, med njimi tudi policisti. Osem ljudi so aretirali. V eni od stranskih ulic je tudi prišlo do streljanja, saj je nek lastnik avtomobila s plinsko pištolo streljal na množico, da bi tako zaščitil svoje vozilo. Policija ga je nato aretirala.

Proteste so pripravili med drugim tudi v drugem največjem bolgarskem mestu Plovdiv, kjer so protestniki zažgali štiri vozila avstrijskega podjetja za oskrbo z električno energijo EVN. Protesti so se začeli minuli teden, domnevno zaradi previsokih cen električne energije, nato pa so prerasli v splošen protest proti revščini in vladi.

Protesti so v Bolgariji napovedani tudi danes. Prve proteste naj bi danes pripravili naravovarstveniki, zvečer pa so napovedane nove demonstracije proti revščini in vladni politiki.

Opazovalci razmere v Bolgariji tik pred obletnico usmrtitve bolgarskega narodnega junaka Vasila Levskega, ki je eden od najbolj znanih borcev za svobodo proti Osmanskemu carstvu, ocenjujejo kot zelo napete.

»Nastajajo revolucionarne razmere. Ljudje zavračajo, da bi jim vladala peščica monopolistov in oligarhov,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenil politični analitik Evgenij Dajnov.

Hkrati opozicijski socialisti že zahtevajo predčasne volitve. Redne bi morale biti julija.

"Jutri (v sredo) bi morali slišati premiera in najbolje bi bilo, če bi odstopil," je pred sredinim glasovanjem v parlamentu o spremembah vlade dejal poslanec socialistov Angel Najdenov. Premier Bojko Borisov je namreč dan po po nedeljskih protestih, ki so bili najbolj množični v zadnjih letih, v okviru preoblikovanja vlade napovedal odstavitev svojega namestnika in finančnega ministra Simeona Djankova, glavnega zagovornika varčevalnih ukrepov.