Kot je Heričko povedal na današnji novinarski konferenci v Mariboru, je nujno, da ima župan drugega največjega slovenskega mesta izkušnje v gospodarstvu, česar pri ostalih županskih kandidatih ne vidi. Po njegovih ocenah ima Maribor kot nekdanje pomembno gospodarsko in še vedno univerzitetno središče veliko znanja, kateremu je treba ponuditi priložnost, da se izkaže, s spodbujanjem odpiranja novih podjetij in novih delovnih mest.

»V Mariboru se je treba najprej lotiti sanacije finančnega stanja občine, potem pa poiskati programe, na katere gravitira večje število ljudi,« je dejal. Tako bi dal prednost izgradnji nove Mariborske knjižnice pred umetnostno galerijo. Na mestu načrtovanega kulturnega središča Maks bi zgradil stanovanja za mlade družine, med konkretnimi predlogi pa je navedel še izgradnjo kopališča in več domov za starejše, ureditev mestnega parka in tržnice, vzpostavitev zdravstvenih ambulant v vseh mestnih četrtih in krajevnih skupnostih ter boljšo ponudbo zemljišč za tuje investitorje.

60-letni upokojenec Heričko je služboval na področju gradbeništva, veliko izkušenj pa ima tudi v politiki. V prejšnjem mandatu mariborskega mestnega sveta je bil mestni svetnik DeSUS in kot kandidat DeSUS leta 2006 tudi kandidiral za župana. Kasneje se je včlanil v NSi in na njeni listi tudi kandidiral za poslanca DZ.

Na današnji predstavitvi ga je podprla tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, ki je izpostavila predvsem njegove izkušnje v gospodarstvu. »Maribor ima priložnosti, potreben je samo človek na vodilnem mestu, ki bo znal to spraviti tudi v denar,« je dejala.

Kandidaturo za župana so napovedali še predsednik mestnega odbora SNS Folko Puconja, poslanec SD Matevž Frangež, podžupan Milan Mikl iz Županove liste in SLS, sociolog Andrej Fištravec, borec za čisto okolje Franc Jesenek, mladi gostinec Denis Kokol in Monika Piberl iz stranke Glas žensk Slovenije. Filozof Teodor Lorenčič se je iz zdravstvenih razlogov iz volilne tekme umaknil, v sredo kot zadnji dan vlaganja kandidatur pa naj bi svoje kandidate predstavile še SDS, LDS in Lista za pravičnost in razvoj (LPR).