Čeprav nihče ne napoveduje kolajne, slovenski del reprezentance v smučarskih skokih ne skriva želje po kolajni v sezoni, v kateri podira rekorde. Še nikoli v zgodovini svetovnega pokala slovenski skakalci niso osvojili 3430 točk, do konca pa je še osem tekem. »Na trenerski tribuni bijem težek boj proti kar trem Avstrijcem, ki so v vlogi glavnih trenerjev na čelu treh velesil Avstrije, Norveške in Nemčije. Po novoletni turneji je šla krivulja naših uspehov navzgor, a težko je držati divji ritem uvrščanja na stopničke vsak konec tedna. Pričakovanja za svetovno prvenstvo so visoka, mi se bomo borili po najboljših močeh,« je bil jedrnat selektor skakalne reprezentance Goran Janus. Po nedeljski tekmi v Oberstdorfu, večerjo so si kupili kar na bencinski črpalki, je Janus ob pomoči tekmovalcev potreboval dve uri strokovnih prijemov, da je iz glave 19-letnega Jake Hvale pregnal najhujše razočaranje, ker je Slovenija zapravila zmago v skupnem seštevku nemške turneje, saj se mladi tekmovalec iz Ponikev na Tolminskem nikakor ni mogel spoprijateljiti z letalnico na Bavarskem.

»Malo še premlevam dogodke iz Oberstdorfa, kjer se nikakor nisem mogel sprostiti. Ni razloga za paniko. Takšna nihanja so sestavni del skokov. Oberstdorf bom pozabil in se raje spominjal nepričakovane zmage v Klingenthalu ter šel optimistično in mirno naprej. Ob pomoči takšne ekipe, kot je ob meni, je veliko lažje iti skozi težave. Skakalnici v Predazzu poznam, zadovoljen bom, če bom na tekmi pokazal svoje najboljše skoke v sezoni. V številkah to pomeni uvrstitev do 20. mesta,« je povedal Jaka Hvala. Peter Prevc je na nemški turneji dobil nove ideje, kaj mora izboljšati, da bo končno skočil na stopničke, potem ko je bil že trikrat četrti.

Slovenskim skakalkam v letošnji sezoni nikakor ne uspe skočiti na zmagovalni oder, zato upajo, da jim bo to uspelo v Italiji, kjer veliko stavijo na premierno tekmo mešanih ekip. Ekipa v nordijski kombinaciji načrtuje, da bo prijetno presenečenje prvenstva, potem ko je v letošnji zimi naredila velik korak naprej. »To bo zame že četrto svetovno prvenstvo, moja pripravljenost pa je najboljša do zdaj,« je samozavesten Mitja Oranič.

Čeprav slovenski smučarski tek nazaduje in je pozimi dosegal slabše rezultate od pričakovanj (normo so izpolnile štiri ženske in en moški), bo ekipa najštevilnejša s šestimi tekačicami in dvema tekačema. »Tako veliko število tekmovalcev imamo zaradi velikega števila tekmovanj. Največ stavimo na sprint, mlajši bodo nabirali izkušnje,« je povedal glavni trener tekaške reprezentance Marko Gracer, ki bo imel priročno opravičilo zaradi težavah z boleznimi tekmovalk, če bodo zaostale za tekmovalnimi cilji.