V resnici bi to bil računalnik, nekakšen HAL 9000 iz Kubrickove Odiseje v vesolju, ki je popravljal človeške neumnosti in nelogičnosti in ker je bil prepameten, so ga filmski vesoljci morali »izštekati«. Gre za velik evropski projekt, za katerega je EU namenila 1,5 milijarde evrov, sodeluje pa 100 največjih znanstvenikov. Doslej so pririnili do simulacije 200.000 nevronov in 15 milijonov sinaps, da pa bi se kosali s kilogram in pol težkimi možgani, bodo morali ustvariti milijarde nevronov in trilijone povezav. Vse to bo treba spraviti v računalnik zmogljivosti 1000 superračunalnikov, če bo to sploh dovolj, pameten pa naj bi bil vsaj toliko kot Zbor za republiko in hkrati naj ne bi bil večji od Slovenije. Nisem proti razvoju znanosti, toda ta projekt je obsojen na neuspeh. Nikoli, ampak prav nikoli, pa naj dodajo še sto milijonov več umetnih nevronov in 100 trilijonov več sinaps oziroma povezav, ne bodo mogli sestaviti možganov, ki bodo dajali odgovore na vprašanja, ki jih človeški možgani najdejo v sekundi. Poglejmo preprost primer. Vprašanje lačnih na slovenskih šolah. Umetni možgani bi izračunavali BDP, prihodek iz davkov, rezanje plač, bonitetne ocene, kreditno sposobnost slovenskih bank, trdnost koalicije, slovenski borzni indeks, da bi prišli do 15.000 evrov, ki bi jih dali za brezplačne malice. In jih ne bi našli. Alenka Pavlin, nekdanja prišepetovalka bodočega bivšega premierja Janše, je v nekaj sekundah našla rešitev. V Ljubljani je dovolj golobov, pa naj jih spečejo osnovnošolčkom! Kako lahko en kompjuter preseže takšno genialnost? Ne more, ker nima domišljije, nima sočutja in ne voli za SDS.

Poglejmo malo bolj zahteven primer. Britanski poslanec mora prijaviti stroške svojega poslanskega dela, ki mu jih povrne država. Umetni možgani bi našteli: vozovnica za vlak, kosilo, telefonski stroški, pisarniški material. Ampak to zna vsak kreten. Možgani britanskega poslanca so prijavili 1112 funtov poslanskih stroškov za gradnjo lesene hišice za račke, ki plavajo v ribniku pred njegovo hišo. Je jasno, kje umetni možgani klecnejo in odpovedo? Pravi možgani so iznajdljivi, spretni, zviti, pokvarjeni, česar tista škatla ne zmore niti v sanjah.

Vprašajmo umetne možgane, kako bi preprečili Američanom, da bi množično kupovali orožje in se potem ne bi množično med seboj iztrebljali. Ker bi upoštevali zgolj zdrav razum, ne pa tudi ameriške zgodovine, stanja duha nacije, napuha Američanov, tradicije Divjega zahoda, nemirnega duha in svete pravice do samoobrambe, bi po večurnem mletju predlagali zakon, ki prepoveduje prodajo orožja. Na takšen podel udar na ameriško demokracijo ZDA lahko odgovorijo samo z jedrsko bombo, ki bi jo vrgle na umetne možgane. Ampak za uničenje umetnih možganov sploh ni potrebna takšna drastična poteza. Dovolj bo, če jih vprašamo, kako naj slovenske stranke zrušijo Janševo vlado, kdo naj bo nov mandatar in kako naj na naslednjih volitvah uresničijo obljubo in vse dobijo več kot 30 odstotkov glasov. Umetni možgani bi mleli nekaj let, sinapse bi začele pokati, nevroni bi se začeli topiti, nato bi se pokadilo, lučke podivjale in možgane bi na koncu razgnalo. Odgovor pa je tako preprost. Janše ne moreš odstaviti. A ni škoda 1,5 milijarde?