Za slovenskimi smučarskimi skakalci je še en uspešen konec tedna, a ne tako, kot so upali. Na letalnici v Oberstdorfu so se borili za zmago v skupnem seštevku ekipne turneje. Na včerajšnji tekmi so jim jo z dolgimi skoki izpred oči izmaknili norveški skakalci. Ti so s 1577,1 točke na ekipni tekmi slavili z veliko prednostjo pred Avstrijci (1529,3), tretji pa so bili Slovenci (1523,6), ki so si uvrstitev na zmagovalni oder priborili v drugi seriji, ko so nadoknadili zaostanek za Nemčijo (1521,1).

Slovenija je bila vse od začetka ekipne turneje pa do včerajšnje tekme, ko je imela slabih 45 točk prednosti, v vodstvu, nato pa z za malenkost slabšimi skoki pristala na drugem mestu. Za Norvežani so zaostali za 11,2 točke. »Tudi v Oberstdorfu je bilo vidno, da moraš imeti na ekipnih tekmah štiri zelo razpoložene tekmovalce. Samo na ta način se lahko povzpneš povsem na vrh,« je nekaj minut po tekmi sporočil trener slovenske reprezentance Goran Janus, ki je bil nasmejan, čeprav je upal na še več, na zmago v skupnem seštevku ekipne turneje. »Fantje so se borili do konca. Po prvi seriji smo veliko zaostajali, a prišli na koncu na tretje mesto, za kar si zaslužijo pohvale. Žal mi je le tistih točk, ki so nam zmanjkale do Norveške. Vse ostalo je odlično,« je dodal Janus. Eden od razlogov, da je Slovenija nekoliko zaostala za tekmeci, je bil, da se z letalnico ni najbolje spoprijateljil Jaka Hvala. Šampion, ki je pred dnevi v Klingenthalu postal sedmi slovenski zmagovalec tekem za svetovni pokal, tako na skokih za trening kot na posamični in ekipni tekmi ni bil med najboljšimi. »Hvala se ni ujel z letalnico. Prvič je letel na tej letalnici, težko je pričakovati, da mu šlo vedno vse kot po maslu. Težava ni bila v utrujenosti, kajti te ni bilo zaznati. Takšne zadeve se pač dogajajo. Kljub vsemu smo zelo zadovoljni,« Janus iz nekoliko slabših predstav vzpenjajočega se mladeniča ni delal panike, medtem ko so se v ozadju slišali poki petard in šale Roberta Kranjca. To je bil znak, da je vzdušje ostalo odlično, kot je bilo doslej. »Smo kot ena družina, neprestano smo skupaj, skupaj živimo, vzdušje mora biti dobro,« se je nasmehnil Janus.

Čeprav so z Norvežani izgubili boj za 100.000 evrov, so Slovenci ostali v krogu najboljših ekip, kar jih pred svetovnim prvenstvom postavlja v položaj favoritov. O tem govori tudi statistika, kajti Sloveniji je bila na vseh štirih moštvenih tekmah v tej sezoni na zmagovalnem odru. Zmagala je v Zakopanah in Willingenu, tretja pa v Kuusamu in Oberstdorfu. A Janus ciljev, ki so bili postavljeni pred sezono, ne bo spreminjal. V načrtih je zapisano, da je cilj na ekipni tekmi uvrstitev do petega mesta, na posamičnih pa do šestega. Toda želje bodo še nekoliko višje. »Cilji so znani. Dodali jim bomo le orientacijo poti kolajni,« je dejal Janus.

Ta v soboto prvič po osmih tekmah zapored na zmagovalnem odru ni videl slovenskega tekmovalca. Blizu prvim stopničkam v karieri je bil Peter Prevc, a bo moral na njih še malo počakati. Uvrstitev med najboljše tri se mu vztrajno izmika. Že 16-krat se je na tekmah za svetovni pokal uvrstil med najboljši deseterico, a nikoli med najboljše tri. Tako kot edinemu iz udarne slovenske četverice, ki jo sestavljajo še Hvala, Robert Kranjec in Jurij Tepeš, to še ni uspelo. A ima pri dvajsetih letih še ogromno časa za napredek. »Peter je v soboto odlično skakal. Manjkale so le stopničke, za katerimi je zaostal le za slabe tri točke. Toda bolj pomembno je, da se je po poškodbi, ki jo je lani utrpel v Oberstdorfu, spoprijateljil z letalnico,« je dejal Janus, ki je bil zelo zadovoljen z včerajšnjo predstavo Roberta Kranjca, ki je imel z 212,5 metra tudi najboljši polet dneva. »Škoda, da mu to ni uspelo kakšen dan prej,« je dejal Janus. Kranjec je namreč z osmim mestom na posamični tekmi, ki jo je dobil Nemec Richard Freitag pred Norvežanom Andreasom Stjernenom in Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem (zvrstili so se znotraj osmih desetink točke), zaostal za pričakovanji. Slabši je bil predvsem prvi polet, ki je zadostoval za 12. mesto. Nekaj težav je imel tudi Jurij Tepeš. »Jurij je imel podobne težave kot Jaka Hvala. A nato je pokazal, da se zna zbrati na moštveni tekmi,« je dodal Janus. Tepeš je v soboto zasedel 18. mesto, Hvala pa z vzponom v drugi seriji 14.