»Vsaj dober zaključek! Tak kot sem si želela pred začetkom, da bi bile vse tekme. Kot obliž, da bom šla domov in na zadnje tekme svetovnega pokala z lažjo glavo,« je Teja Gregorin na zadnjem nastopu 42. svetovnega prvenstva v neverjetno obiskani Areni Vysočina le potrdila sloves tekmovalke za velike tekme. Z osmim mestom na tekmi s skupinskim startom elitne trideseterice je nadaljevala izjemen niz uvrstitev. Dosežek, ki ima še posebno težo. Z izjemo bronastega Jakova Faka in Petra Dokla večini na Moravskem ni šlo vse po načrtih in željah.

Gregorinova je bila zadnji dan v smučini znova med deseterico najhitrejših, znova s »turbo« zaključkom. Po biatlonsko je obžalovala le dve zgrešeni tarči, vendar sta bili z isto strelsko statistiko na vrhu Belorusinja Darja Domračeva in junakinja prvenstva s šestimi kolajnami Tora Berger, medtem ko je bron presenetljivo ulovila Poljakinja Monika Hojnisz. »Tora Berger je v prvem krogu navila tako peklenski ritem, da smo bile zadaj vse blede, a sem nekako le držala in na koncu dobro 'zborbala'. Pri zgrešeni tarči leže sem naredila napako, ko sem preveč pritisnila na sprožilec in daleč zgrešila. A to je biatlon,« je Gregorinova opisala zadnjo tekmo.

Za tekmo biatlonske formule ena sta bila po sobotnem povprečnem nastopu štafete (13. mesto) še kako motivirana tudi Jakov Fak in Klemen Bauer. Faku je zbranost popustila na drugem streljanju leže, Bauerju se je znova zalomilo pri streljanju stoje, potem ko je bil po polovici tekme povsem v ospredju. »Na tekmo sem šel odločno, napadalno sproščeno, brez pričakovanj. Do streljanja stoje sem gladko lahko sledil najboljšim, potem se je ponovilo streljanje, kot je že vso sezono. Zavedam se, da je potencial večji, kot sem ga pokazal tu s povprečnimi nastopi. Treba bo še delati,« se zaveda Bauer, v smučini z zanj povprečnim 23. tekaškim časom, medtem ko je bil vso sezono med najhitrejšimi. »Bil sem motiviran, a zbranosti nisem zmogel obdržati. Prezgodaj sem bil primoran le loviti,« je navrgel Fak, z 19. časom v smučini.

V soboto so se nadejali deseterice. Peter Dokl in Klemen Bauer s 16. časom uvodnih predaj ter Janez Marič z 20. časom tretje predaje (12. tekaški čas) niso blesteli. »V smučini že velik del sezone ne stečem, kot sem navajen,« je spoznal Marič. Dokl ni upravičil slovesa strelskega velemojstra z dvajsetke (21. mesto), saj je plačal davek prehitrega ritma v smučini. Bauer, as v rokavu moške štafete, pa je dejal: »Nisem se izognil niti kazenskemu krogu, kar je bila skromna naloga. Razočaran sem tudi zaradi fantov, ki sta pričakovala, da bom kaj pridobil. Morda sem na strelišču preveč tvegal in zgodovina se je ponovila. V zadnjih dveh kilometrih sem bil tudi v smučini brez moči.« V zadnji predaji tudi hitri in na strelišču popolni Jakov Fak z drugim časom predaje ni zmogel štafete popeljati više. Ni hranil moči za nedeljski skupinski start. Od Faka je bil hitrejši le Martin Fourcade, ki je Franciji priboril srebro. O težavah z bolečo ramo ves čas prvenstva ni želel govoriti. Dobro se zaveda, da ima težo kolajna. »Bronasto odličje je najsvetlejši del prvenstva in v taki pozitivni luči je treba gledati vse. Nadaljeval sem niz osvajanja kolajn in tega sem vesel. Seveda sem želel več, a ljudje nismo roboti. Se bom pa potrudil, da bi se to večkrat zgodilo. Želim postati najboljši na svetu.«

Zanimivo, da je Fak prvenstvo v Novem Mestu videl v lepši luči kot Ruhpolding, kjer je osvojil naslov svetovnega prvaka, saj ga je celotna množica več kot 220.000 navijačev bolj navdušila kot lani podobno število na Bavarskem. Iz Arene Vysočina pa je s kolajno v žepu odšel še toliko boljše volje, ker v svetovnem pokalu drži tretje mesto, za dvema junakoma prvenstva Martinom Fourcadom, ki je šele na zasledovanju ostal brez kolajne, ter Emilom Heglejem Svendsenom, ki je zlato odličje zadnji dan prepustil rojaku Tarjeiu Boeju, v soboto pa so skupaj z Olejem Einarjem Bjoerndalenom še četrtič zapored osvojili štafetno zlato.