Edina slovenska tekmovalka Teja Gregorin je vendarle prebrodila krizo, saj se na prvenstvu ni zavihtela med najboljših 30., na sklepni tekmi pa si je po izrednem teku v zadnjem krogu priborila osmo mesto (1:04,5/2).

Gregorinova je tekmo dobro začela in bila po prvi strelski ničli osma, nato nekaj mest na teku izgubila in po kazenskem krogu malo pred polovico tekme padla na 13. mesto, saj so grešile tudi tekmice. Tekma je nakazala, da Slovenka v smučini izgublja. Na tretjem in četrtem streljanju sta se strelski ničla in enica ponovili, v zadnjem krogu pa je slovenska tekmovalka dokazala, da je dobro razporedila moči. Na zadnjih 2,5 kilometra je ugnala tri tekmice in se zavihtela med deseterico.

"Že pred začetkom prvenstva sem si želela, da bi bilo tako, a žal se ni tako izšlo. Vsaj konec je dober in z lažjo glavo bom šla domov. Danes je bilo težko. Prvi krog je bil peklenski, saj je Tora Berger startala s takim tempom, da smo bile vse kar malo blede. Leže sem nato naredila napako pri streljanju, strel sem po domače povedano pocukala, kar se ne bi smelo zgoditi, a to je biatlon in na koncu pa sem 'zborbala'. Ta deseterica je obliž na vse tisto prej in optimistična sem pred zadnjim delom sezone," je po tekmi dejala Gregorinova.

Ne gre spregledati, da je 32-letna Bergerjeva, sicer branilka naslova v tej disciplini, osvojila že svojo šesto medaljo na letošnjem SP, kar ni v zgodovini biatlona uspelo še nobeni tekmovalki, do petega zlata ji je zmanjkalo vsega nekaj sekund. Prav peto zlato bi ji pomagalo do novega statističnega rekorda, saj je s štirimi prvimi mesti z enega prvenstva izenačena z rojakinjo Liv Grete Poiree, ki ji je to uspelo leta 2004 v Oberhofu. Mlada Hojniszeva pa se je sploh prvič v članski karieri povzpela na zmagovalni oder.

Odločitev o medaljah je padla na zadnjem streljanju. V ospredju sta bili Domračeva in Nemka Miriam Gössner, ki sta imeli prednost, ki jima je dovoljevala tudi en kazenski krog. Domračeva je v dodatni krog zavila enkrat, Gössnerjeva pa kar trikrat in sanj o medalji je bilo zanj konec. V ozadju sta edini brez napake ustrelili Bergerjeva in Hojniszeva ter se prebili na stopničke, Gössnerjeva je padla na šesto mesto. Na zadnjem streljanju sta medaljo z zgrešenim strelom zapravili tudi druga Poljakinja Krisztina Palka in Ukrajinka Vita Semerenko.

Tekma s skupinskim startom Norvežanu Boeju

Norvežan Tarjei Boe je novi svetovni prvak na tekmi s skupinskim startom. Na sklepni tekmi svetovnega prvenstva na Češkem je s stoodstotnim strelskim izkupičkom ugnal Rusa Antona Šipulina za 3,7 in rojaka Emila Hegleja Svendsna za 7,4 sekunde. Slednja sta morala po enkrat v kazenski krog.

Slovenska tekmovalca Jakov Fak (1:47,/4) in Klemen Bauer (2:28,3/4) sta osvojila 19. oziroma 24. mesto. Odlično je Sloveniji kazalo po prvem streljanju, ko sta bila Fak in Bauer 2. in 4., po dveh streljanjih je bil Bauer še vedno četrti, napake na strelišču pa so Slovenca oddaljile od najvišjih mest.