Pred Williamsovo, ta je stara 31 let in skoraj pet mesecev, je bila najstarejša številka 1 Chris Evert s 30 leti. A vrnitev Williamsove ima dodatno težo, saj je bila februarja 2011 hudo bolna in celo v življenjski nevarnosti, kasneje je po dodatni poškodbi okrevala skoraj 12 mesecev.

Vrnitev na teniški prestol je Williamsova napovedala lani z zmago v Wimbledonu, kasneje na istem prizorišču še na olimpijskih igrah, pa nato na odprtem teniškem prvenstvu ZDA in na finalu WTA Toura. V ponedeljek bo začela svoj 124. teden na vrhu WTA, kar jo na večni vrsti uvršča na šesto mesto. Pred njo so le Nemka Steffi Graf, Čehinja, ki je igrala tudi za ZDA, Martina Navratilova, Američanki Chris Evert in Monika Seleš ter Švicarka Martina Hingis.

»Toliko sem prestala, da tudi sama nisem verjela, da mi bo to še enkrat uspelo,« je dosežek s solzami sreče v očeh po uspehu nad Čehinjo Petro Kvitovo s 3:6, 6:3 in 7:5 povedala Williamsova. Tudi za zmago se je morala zelo potruditi, saj je v tretjem nizu zaostajala že z 1:4.

»Pot nazaj na vrh je bila zelo dolga in občutki so res enkratni. Za mano je veliko težkega dela, a zdaj z njim ne bom prenehala,« je še povedal temnopolta zvezdnica, ki je bila prvič na vrhu lestvice WTA že davnega julija 2002. V polfinalu turnirja v Dohi bo njena nasprotnica Rusinja Marija Šarapova.