Med najboljšo trideseterico se je uvrstila še Katarina Lavtar, ki je bila 27. (+ 4,74), Ana Bucik, ki je v Schladmingu nastopila že na paralelni moštveni preizkušnji, je bila 31. (+ 6,40), Eli Plut pa je na prvi progi odstopila.

Mazejeva je po zlatu na superveleslalomu, s katerim je začela SP, osvojila še srebrni medalji na superkombinaciji in v veleslalomu, kjer je branila naslov, ob petem slalomskem dosežku pa je bila še sedma na smuku. S tem je najboljša tekmovalka tega prvenstva.

"Na SP sem prišla po dve medalji, vendar sem dosegla več, zato sem ponosna in zadovoljna z doseženim. Borila sem se iz tekme v tekmo, želela sem pokazati vse, kar znam. Vedno ne gre, kot si želim, a sem zadovoljna," je med drugim po tekmi povedala Mazejeva, ki si bo privoščila nekaj dni počitka, nato pa jo čaka sklepni del svetovnega pokala, v katerem prepričljivo vodi in bo skušala preseči tudi rekordno mejo 2000 točk.

Mazejeva na prvenstvu naredila več, kot je bila njena dolžnost

"Odkar smučam po njej, se s to progo še nisem sprijaznila in še vedno mi ostaja nekaj nerešljivega. Že od starta dalje nisem našla pravega ritma, že lani na finalu svetovnega pokala sem imela tukaj težave, danes sem se v prvi vožnji hotela preveč hitro spustiti v ravnino, zato me je 'zabilo' in sem tik pred ravnino izgubila hitrost. V drugo mi je šlo bolje, vendar pa še vedno ni bilo to, kar sem želela. Teren je težak, na prvi pogled je lahek, ampak ujeti ritem od začetka je bilo res težko. Prvenstvo je bilo odlično, zadovoljna sem s tem, kar sem naredila, še zlasti po naporni sezoni svetovnega pokala, v kateri tekmujem v vseh disciplinah. Čeprav nisem bila vedno stoodstotna, je bilo prvenstvo zelo uspešno zame in sem lahko zadovoljna s tem, kar sem pokazala," je dejala Mazejeva, ki bo pred odhodom domov v Schladmingu znova nastopila v pevski vlogi.

"V obeh vožnjah se je videlo, da nima več tiste mentalne energije, ki jo je kazala, ko je osvajala kolajne tukaj v Schladmingu. Kljub temu pa mislim, da je na tem prvenstvu naredila več, kot je bila njena dolžnost. Ta tekmovalka je osvojila tri kolajne v Schladmingu, danes je bila peta," je povedal vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi.

Z njenimi uspehi je Slovenija pred zadnjo tekmo SP, v nedeljo se bodo pomerili še slalomisti, na četrtem mestu med državami, za ZDA, za katero je po treh zlatih Teda Ligetyja četrto najžlahtnejše odličje osvojila 17-letna Shiffrinova, ter Francijo in gostiteljico Avstrijo, ki ima največ medalj, šest, a le eno zlato.

Shiffrinova: Noro, taka neverjetna čustva me prevevajo

Shiffrinova je kljub mladosti na svojem prvem SP zdržala vse pritiske in se zavihtela na sam vrh. Prav Američanka je velika zmagovalka dneva, s 17 leti pa sodi tudi med najmlajše svetovne prvakinje v zgodovini alpskega smučanja. Američanka tako je in ni presenetljiva šampionka, saj je vodilna slalomistka zime po treh zmagah v Aareju, Zagrebu in Flachauu. "Tako sem srečna. Neverjetno, nisem mislila, da bom zmagala. Noro, taka neverjetna čustva me prevevajo. V drugi vožnji nisem smučala najbolje, naredila sem nekaj napak, noge so bile nekako utrujene. Toda dve minuti pred startom sem že vedela, da danes lahko slavim," je skušala strniti misli Shiffrinova. Njen uspeh sta spremljala tudi njena oče in mama.

Schiffrinova, ki je zlato osvojila stara 17 let in 340 dni, je tretja najmlajša slalomska svetovna prvakinja v zgodovini, mlajši od nje sta bili le tekmovalka iz Liechtensteina Hanni Wenzel, ki je leta 1974 slalomska prvakinja postala pri 17 letih in 56 dneh, Britanka Esme Mackinnon pa je leta 1931 slalomska šampionska postala pri 17 letih in 82 dneh. Na večni lestvici najmlajših svetovnih prvakinj v alpskem smučanju pa je Shiffrinova na osem mestu.

Ženski slalom, končni vrstni red:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:39,85

2. Michaela Kirchgasser (Avt) +0,22

3. Frida Hansdotter (Šve) +0,26

4. Tanja Poutiainen (Fin)+0,61

5. Tina Maze (Slo) +0,76

6. Maria Piietilae-Holmner (Šve) +1,06...

 

27. Katarina Lavtar (Slo) +4,74