Drama s polno preobrati, tako za kolajne kot za olimpijske kvote za Soči, kot je bila na ženski štafetni tekmi v areni Vysočina, je možna le v biatlonu. Tora Berger je norveški četverici z izjemnim finišem priborila novo zlato kolajno, slovenska je v zadnjih metrih zdrsnila na 17. mesto.

Če neuradna preračunavanja točk pokala narodov držijo, bo Slovenija v Sočiju tekmovala le z eno biatlonko. Lili Drčar je v zadnji predaji za nekaj metrov izgubila korak proti Švedinji Anderssonovi in Kitajki Ma. Prav Kitajke so z 10 točkami več prehitele Slovenijo za samo eno točko (1170:1171) ter napredovale na 20. mesto, kar jim prinaša kvoto štirih biatlonk. Sloveniji 21. mesto prinaša le eno biatlonko, kar bi najbolj trpko občutila mešana štafeta. Dolgo so bile v veliki prednosti za olimpijske vozovnice Romunke. Ciljno črto so prečkale 11., vendar jih je tekmovalna žirija diskvalificirala zaradi napačne linije teka druge biatlonke v menjalnem prostoru. Pritožbo je že pred koncem tekme vložila slovenska reprezentanca.

Trenerja Uroš Velepec in Tomaš Kos sta za zadnjo priložnost stavila na pozitivno motivacijo. Da bi najboljši Gregorinova in Malijeva z dobrim nastopom potegnili Ravnikarjevo in Drčarjevo. Gregorinova je svojo četrtino opravila kot tretja za Čehinjo Vitkovo in Rusinjo Glazyrino z najboljšim časom zadnjega tekaškega kroga. »Skrajni čas, da sem se tudi tekaško prebudila,« so bile prve besede Teje Gregorin, potem je potožila, da se v gneči prvih kilometrov ni znašla najbolje. Le pri enem strelu so jo tekmice s hitenjem toliko zmedle, da je morala popravljati napako z novim nabojem. »Celoten nastop je vsaj dobra napoved za zadnjo tekmo s skupinskim startom,« je brizg motivacije še med tekmo čutila Gregorinova.

Tudi Andreja Mali je z eno popravo držala visoko sedmo mesto, kar je spominjalo na stare dobre čase, ko je ista zasedba, le s Tadejo Brankovič-Likozar namesto Drčarjeve, v Antholzu 2007 osvojila četrto mesto. Malijeva je predala tik za kasneje srebrnimi Korolkevičevimi Ukrajinkami ter pred Nemkami, medtem ko so bile kasnejše prvakinje Norvežanke po polovici šele 13. »S takim nastopom sem res lahko zadovoljna. Na strelišču sem hitro opravila, smuči so bile hitre,« je bila Andreja Mali še nekaj časa dobre volje.

V drugi polovici se je vse obrnilo. Dijana Ravnikar je zdrsnila na 12., Lili Drčar pa na 17. mesto. V streljanju je še šlo, saj so Slovenke skupaj porabile le sedem dodatnih nabojev. Bolje so streljale le Ukrajinke in presenetljivo bronaste Italijanke. Bojazen, da bosta Ravnikarjeva in Drčarjeva največ časa izgubili v smučini, se je uresničila. »Potrudila sem se, kolikor se je le dalo. Škoda, če naš nastop res ne bo zadoščal za uvrstitev več kot ene tekmovalke na olimpijske igre,« je obžalovala Dijana Ravnikar. »Zelo sem razočaran, če bo tako tudi obveljalo. Pri osvojenih približno 1200 točkah nam je zmanjkala le ena. To pomeni, da bi se morala le ena od punc uvrstiti za eno mesto boljše na eni izmed tekem, ki štejejo. To  je nekaj najhujšega v moji trenerski karieri,  kar se nam je lahko pripetilo,« je bil razočaran trener Uroš Velepec.

Peter Dokl, Klemen Bauer, Janez Marič in Jakov Fak je že preverjeno zaporedje predaj za današnjo štafetno preizkušnjo, ki jo četverica vedno jemlje z veliko mero moštvenega duha. Da je osnovna želja uvrstitev med deseterico, nakazuje tudi dodeljena startna številka ena. Četverica ni pod nobenim pritiskom. Bronasti s sprinterske tekme Jakov Fak in tudi Klemen Bauer sta si zagotovila nastop na prestižni tekmi s skupinskim startom trideseterice najboljših s prvenstva in svetovnega pokala, s katerim se bo v nedeljo popoldne (ob 15. uri) prvenstvo na Moravskem tudi zaključilo.