Bovec. Medtem ko na Selli Nevei veselo smučajo na dva metra debeli snežni odeji, pa naprave na kaninskem smučišču po januarski nesreči še vedno stojijo. Kot pravi direktor ATC Kanin Aleš Uršič, iščejo denar za sanacijo kot tudi za morebiten zagon žičnic na vrhu Kanina.

Za sanacijo 500 metrov jeklene vrvi in uničenih naprav na nosilnih stebrih bi potrebovali okoli 50.000 evrov. Kaj vse bo treba zamenjati, še ne vedo, prav tako ni znano, kdaj bi lahko dobili nadomestne dele. Zato Uršič kot možno začasno rešitev išče denar za zagon naprav, z izjemo dostavne krožne kabinske žičnice, na naši strani. Tako bi lahko zavrteli trisedežnico Skripi, dvosedežnico Veliki graben, štirisedežnico Prevala in vlečnico Podi. »Za mesec dni obratovanja bi potrebovali 100.000 evrov. V to ceno so vključeni prevoz goriva za teptalne stroje s helikopterjem, plačilo za elektriko in zaposlene ter stroški za vodo. Odprli bi namreč tudi restavracijo Prestreljenik. Smučarji bi na Kanin prihajali prek italijanskega dela smučišča. O tem smo se s Promoturjem že pogovarjali,« še vedno upa Uršič in dodaja, da je bovška občina prav včeraj povedala, da tega denarja ne more zagotoviti. »Če bi dobili denar, bi lahko v treh dneh pognali naprave na Kaninu,« je prepričan direktor ATC Kanin, kjer so letos načrtovali, da bodo na naše edino visokogorsko smučišče prepeljali 45.000 smučarjev. Sicer pa so smučišče v letošnji sezoni odprli 27. decembra lani, 25. januarja pa je prišlo do nesreče, ko sta na zemljo treščili dve kabini, poškodovan pa je bil tudi del naprav na odseku A in B. Vzrok za nesrečo, ko sta v gondoli obvisela tudi dva hrvaška državljana, naj bi bil sunek vetra.

Če denarja v kratkem ne bodo dobili, potem se lahko uresniči najbolj črn scenarij. To pa bi pomenilo, da je letošnja smučarska sezona na Kaninu končana. Prav tako bi v tem primeru izgubila celotna Bovška s hoteli in številnimi lastniki zasebnih apartmajev in sob.