Challenge:Future (CF) je v Sloveniji ustanovljena platforma za aktivacijo mladih, ki mlade spodbuja k aktivnemu oblikovanju lastne prihodnosti. Letos pripravlja CF skupaj s partnerji tri tekmovanja, na katerih se bodo mladi, stari do trideset let, potegovali za sto zaposlitev in štipendij za nadaljnje izobraževanje. Vsa tri tekmovanja izzivajo mlade k razvijanju idej za nove oblike zaposlovanja, povezovanja z zaposlovalci ter razvoja znanj in veščin ter k iskanju poslovnih rešitev za dvig konkurenčnosti srednje in vzhodne Evrope. Trideset od osemdesetih mest na sklepnem dogodku je namenjenih slovenskim tekmovalcem, od tega dvajset študentom fakultet članic Univerze v Mariboru.

Zaključna mednarodna zaposlitvena delavnica (Boot Camp) v Sloveniji se bo letos med 19. in 26. septembrom odvijala v Mariboru. Dogodek bo del CF Summita, kar pomeni, da se bo v Mariboru zbralo osemdeset mladih, ki se bodo na tekmovanjih CF v Sloveniji in po svetu uvrstili v finale. »To pomeni, da je nujno najprej sodelovati na tekmovanjih CF, s čimer dosežemo, da mladi izstopijo iz cone udobja in dejansko nekaj naredijo, da si pridobijo izkušnje in postanejo bolj samozavestni,« je pojasnila Andreja Kodrin, ustanoviteljica in predsednica projekta Challenge:Future.

Tekmovanja so sestavljena tako, da ponujajo možnost sodelovanja mladim, ki jih zanimajo poslovne rešitve in socialno podjetništvo ali pa imajo ideje za prihodnost izobraževanja in dela. »S tem pokrivamo tudi ves spekter – od raziskovanja in inoviranja do socialnega učinka, vsak pač izbere, kar mu najbolj ustreza. Tekmovanja niso namenjena izbrancem, temveč prav vsem,« dodaja Kodrinova, ki pri organizaciji tekmovanj in sklepnega dogodka v Mariboru sodeluje z mednarodnim združenjem za razvoj menedžmenta CEEMAN, IEDC - Poslovno šolo Bled, Univerzo v Mariboru, raziskovalnim središčem RAZ:UM in neprofitno organizacijo Out of the Box.

Kodrinova je prepričana, da je priložnosti za mlade kljub neobetavnim razmeram na trgu dela kar precej, a bodo morali tudi sami za svojo prihodnost narediti veliko več. »Prav ta, podjetniška miselnost, da ne čakaš temveč ustvarjaš oziroma rešuješ, je osnovna ideja CF, tako tekmovanj kot zaposlitvene delavnice in CF Summita. Vsekakor pa razmišljamo, da bi po mednarodni zaposlitveni delavnici v Sloveniji začeli pripravljati tudi lokalne,« je še povedala predsednica projekta Challenge:Future.