V sklopu iskanja najboljšega zaposlovalca Zlate niti 2012 tokrat predstavljamo drugo peterico finalistov, in sicer po abecednem vrstnem redu: Intera, Kompas Xnet, Krka, Lekarna Ljubljana in List. Vsa so že bila med finalisti Zlate niti, zato ni nenavadno, da imajo precej podobne poglede na vodenje podjetja, skrb za zaposlene in usmerjenost k uporabniku. Vsa se tudi z veseljem ukvarjajo z mladimi kadri, nekatera zaposlujejo izključno mlade diplomante.

Ptujsko podjetje Intera v izboru najboljšega zaposlovalca sodeluje že tretjič, vsakič pa se je uvrstilo tudi med finaliste. V tem malem podjetju najbolj cenijo jasne cilje in odprt pogovor, hkrati pa za uspeh celotne ekipe spodbujajo širjenje znanja znotraj podjetja, s čimer prihajajo do novih idej in rešitev, ki jih predstavijo svojim strankam. Posebnost Intere je ekipa mladih, ki so jih zaposlili po opravljanju prakse ali počitniškega dela.

Tudi podjetje Kompas Xnet se med finaliste Zlate niti uvršča tretjič in tudi v njem se je ekipa sestavljala iz mladih, ki so pričeli delo še kot študenti. Podjetje se je zaradi krize moralo hitro prilagajati razmeram na trgu, saj druga podjetja zelo varčujejo pri izobraževanju. Kot je povedala direktorica podjetja Branka Slinkar, ki pri sodelavcih najbolj ceni znanje, zaupanje, odgovornost, doslednost in timsko delo, so priložnosti pričeli iskati tudi na drugih področjih.

Novomeška Krka v Zlati niti sodeluje od začetkov leta 2007, ko je bila tudi najboljši zaposlovalec v kategoriji velikih podjetij. Tudi kasneje je bila redni finalist izborov Zlata nit, lani pa je v okviru izbora prejela posebno priznanje za stabilno rastočega zaposlovalca. Krka je bila tudi zlata gazela 2010. Vrednote, ki jih vodijo do uspeha in posledično tovrstnih nagrad in priznanj, v Krki delijo na tri sklope: hitrost in fleksibilnost, partnerstvo in zaupanje, kreativnost in učinkovitost. Ker se zavedajo, da za vsem tem stojijo ljudje, pa so Krkine najdragocenejše naložbe usmerjene ravno v ljudi, timsko delo, dobre medsebojne odnose in dialog, so povedali v vodstvu novomeške tovarne zdravil.

Eno izmed podjetij, ki se vsakič, ko sodelujejo v izboru, uvrščajo med finaliste, je tudi Lekarna Ljubljana, ki je pričela uvajati lekarne z robotskim sistemom za skladiščenje in prinos zdravil, kar zaposlenim dopušča več časa za pogovor s strankami.

Zlato nit že od prvega izbora dalje spremlja tudi podjetje List, ki se med finaliste uvršča od leta 2009. Osnovne vrednote zaposlenih v tem podjetju so poštenost, odgovornost in odkrita komunikacija, njegova posebnost pa je, da na področju zdravstvene informatike po številu zaposlenih sodi med manjša podjetja, zato je bolj fleksibilno od konkurence, pravi Mirjam Kerpan Izak, direktorica podjetja, v katerem zadnjih nekaj let prav tako zaposlujejo izključno mlade diplomante, pa čeprav so še začetniki.

Prihodnjo soboto bomo predstavili tretjo peterico finalistov: podjetje Lotrič, laboratorij za meroslovje, ki je tudi bronasta gazela 2012, Luko Koper, Microsoft Slovenija, najboljšega zaposlovalca Zlate niti 2011, Proevent in Riko, industrijski gradbeni inženiring in leasing.

Aktualne informacije o Zlati niti 2012, odzivi podjetij, novosti in njihove dobre prakse ter seznam najboljših zaposlovalcev Zlate niti 2012 so objavljeni tudi na spletni strani http://zlatanit.dnevnik.si.