Kljub ugotovitvam avstrijskega laboratorija je minister Jakovina dejal, da gre za zanemarljivo zvišanje prisotnosti aflatoksinov M1 v mleku ter da na Hrvaškem pijejo mleko visoke kakovosti. Sicer pa so ustavili prevzem mleka z 11 spornih kmetij, ki se vse nahajajo v vzhodnem delu države, v Slavoniji.

Kot vir aflatoksinov M1 so izpostavili neustrezno krmo. Na spornih kmetijah v Slavoniji so sprožili tudi ustrezne ukrepe za njihovo sanacijo, ki je bo plačalo kmetijsko ministrstvo.

Znani hrvaški toksikolog in nekdanji minister znanosti Radovan Fuchs je tudi dejal, da ni razloga za zaskrbljenost, ker ne gre za nevarno mleko. Kot je pojasnil, stroga evropska zakonodaja dopušča tudi desetkrat nižjo koncentracijo aflatoksinov M1, kot je denimo v ZDA ali nekaterih drugih državah.

Hrvaške inšpekcije so opravile tudi nadzor na 11 vzorci uvoženega mleka na Hrvaško, aflatoksin M1 pa so našli samo v mleku »Moja kravica« proizvajalca Mlijeko Produkt iz Kozarske Dubice v BiH.

Do poostrenega nadzora mleka na Hrvaškem je prišlo po tem, ko so prejšnji petek zaradi povečane koncentracija aflatoksina M1 s prodajnih polic umaknili nekatere vrste mleka hrvaških proizvajalcev Vindija in Dukat, ki jih je bilo moč kupiti tudi v Sloveniji.

Medtem sta oba proizvajalca sporočila, da so njihovi izdelki varni in zdravstveno neoporečni. Iz Dukata so napovedali, da bodo uvedli dodatni sistem nadzora, da bi se izognili podobnim situacijam.