»Pogovarjal sem se z glavnimi akterji in po zaenkrat dostopnih informacijah je prišlo do obračuna med Mitjem Kuncem, šefom panoge za alpsko smučanje Vladom Makucem, predsednikom SZS Primožem Ulago in Andreo Massijem, s katerim še nisem uspel stopiti v stik. Po kosilu je Kunc pristopil do Massija, mu čestital za medaljo in se mu dvakrat opravičil za nesporazum na tekmi, nakar naj bi ga Massi ozmerjal in ga potegnil za rokav. Kunc se je branil, Massi pa ga je udaril in zagrabil za vrat. Vmes je pristopil Makuc in preprečil, da ni prišlo še do hujšega fizičnega obračuna,« je povedal Šemrov in pristavil, da so bilo incidentu priča številni očividci med drugim tudi sponzorji.

Massi celo razmišljal o selitvi iz hotela; zmerjali so se s partizani in fašisti

»Zadeva se bo odvijala še ves dan, Andrea Massi pa naj bi celo razmišljal o selitvi iz hotela, v kateri biva slovenska reprezentanca, saj ne želi bivati v istem hotelu kot Kunc. Zadeve so postale zelo krute in so šle čez vse meje. Med drugim so se zmerjali tudi s partizani in fašisti, tako da je očitno spor šel tudi na politično raven. Vendarle te politične igrice niso nič novega, saj sta že lani v Kranjski gori svoj resničnostni šov uprizorila takratni predsednik SZS Tomaž Lovše in odvetnik ekipe Tine Maze, Damjan Terpin,« je po pogovoru z Mitjem Kuncem še dejal Šemrov.

»Dvakrat sem se iskreno opravičil Massiju, ki pa me je začel žaliti. Ker je bila polna jedilnica, sem dejal, da naj greva ven. On je to očitno razumel, kot da se želim tepsti, kar ni bil moj namen. Na hitro je vstal, še v smučarskih čevljih, nato pa me je udaril, sam sem se le branil ... Žal mi je tega dogodka. Namesto da bi Massi užival v uspehih, pa sem dogodi taka stvar. Kaj takega nisem pričakoval,« pa je za Radio Slovenija povedal Kunc.

Massi o incidentu, ki je vznemiril domačo javnost, danes ni želel dodatno govoriti. »O vsem sem že dovolj povedal, nimam dodatnega komentarja,« je bil kratek Massi. Medtem je bil serviser najboljše slovenske alpske smučarke vseh časov Andrea Vianello sredi popoldneva v hotelu v veliki naglici, saj je moral iz dvigala pospraviti kakšnih deset parov smuči. Nekateri slovenski trenerji se muzajo in o tem že zbijajo šale.

Alpsko smučanje ni samo Tina Maze

Odzval se je že tudi Primož Ulaga, ki še ne ve, kašni bodo koraki zveze po incidentu.

»Položaja ne poznam povsem natančno. Slišal sem verziji Kunca ter Massija in verjetno je resnica nekje vmes. Alpsko smučanje ima res svoje težave. Ne govorim o smučarski zvezi, temveč o alpskem smučanju. Vse ostale panoge delujejo odlično, alpsko smučanje pa ne. Prav smešno je, da se te ekipe med seboj prepirajo, namesto da bi si pomagale. Vem, da gre za medalje, ampak do takih stvari ne bi smelo priti. Dovolili smo, da ekipa Team to aMaze deluje na svojih temeljih, je zelo uspešna, a včasih prihaja do izkoriščanja. Na drugi strani je ekipa, ki ni tako uspešna. Moja želja je, da bi si ti dve ekipi med seboj pomagali. Alpsko smučanje ni samo Tina Maze. So bili uspešni smučarji in smučarke in bodo tudi v prihodnosti. Ne vem, kakšni bodo naslednji koraki in kako se bo na vse te zadeve odzval odbor za alpsko smučanje. Bil je to trenutek slabosti in vse ni tako grdo, kot je videti.«

Iz postranske stvari nastala velika zgodba

Direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad je imela v hotelski jedilnici popoldne po veleslalomskem zmagoslavju Američana Teda Ligetyja »krizni sestanek« s Tino Maze in strokovnim vodjem alpskih disciplin Vladom Makucem. Kot kaže, bodo spor skušali čim prej pozabiti ter se posvetiti pripravam na nove tekmovalne izzive, ki Mazejevo in njeno ekipo čakajo do konca sezone, v kateri si želi kot vodilna tekmovalka v svetovnem pokalu dvigniti visoko v zrak veliki kristalni globus.

»Najprej bi rada poudarila, da se je iz neke čisto postranske stvari naredila velika zgodba. Zgodil se je velik nesporazum. Mi kot zveza takšnega načina razčiščevanja ne bomo tolerirali. Po drugi strani pa je treba zadevo postaviti tudi v okvir svetovnega prvenstva, ko so vse ekipe, trenerji in tekmovalci pod velikim pritiskom ter je potreben le en sam napačen gib, pa lahko pride do takšne zadeve. Mislim, da so tudi mediji temu dali bistveno preveliko težo. Tukaj imamo tri kolajne Tine Maze, kar je fantastičen uspeh, imamo dobre rezultate mlajših smučarjev, ki kažejo na to, da so tudi za Tino še mladi, ki bodo lahko nadaljevali to uspešno zgodbo, in temu moramo posvečati največ pozornosti. Trudimo se, da bi temu tudi tako bilo. Seveda je ta dogodek malo pokvaril vzdušje, osebno sem naredila vse, da se je vse to umirilo. Mislim, da so se strasti že pomirile. Opravila sem pogovore z obema stranema, zadevo bomo uredili znotraj zveze. Mislim, da to ni dogodek, ki bi lahko bil medijsko odmeven ter niti najmanj ne gre za velik incident. Vsaka stran ima pravico do svojega mnenja in svojega pogleda, mi pa smo povedali, kakšno je naše mnenje, in zadeva je bila s tem zaključena. Imamo pomembno tekmo pred nami, ženski slalom, kjer mislim, da si Tina spet obeta odličen rezultat, nastopilo bo tudi nekaj mladih smučark, in mislim, da je to glavna stvar, ki ji moramo v tem trenutku dati poudarek,« je dejala direktorica zveze Barbara Kürner Čad.

»Tako Tina Maze, kot vodstvo SZS na čelu z Barbaro Kürner Čad se po popoldanskem pogovoru v reprezentančnem hotelu strinjata, da se je potrebno osredotočiti na zmago na jutrišnjem slalomu in na zgodovinski uspeh naše najboljše smučarke vseh časov. Zavedamo se, da smo priča uspehu, ki je v ponos vsem nam in prav je, da v teh časih pozitivne zgodbe ostanejo pozitivne,« so v skupni izjavi za javnost sporočili iz smučarske zveze.

Odvetnik: Namesto, da bi Makuc počakal in sam urgiral, je k Massiju 'poslal' Kunca

Iz tabora Tine Maze so svojo stran dogajanja posredovali v pisni izjavi za javnost iz odvetniške pisarne Damijana Terpina, ki je še enkrat ponovil ključne očitke in zamere do Mitje Kunca med četrtkovim ženskim veleslalomom v Schladmingu, podan pa je bil tudi opis dogajanja v jedilnici.

»Namesto, da bi direktor alpskih disciplin Makuc počakal ustrezen trenutek miru in sam opravil nalogo, ki mu po funkciji pripada, je k Massiju v neprimernem času 'poslal' Kunca, ki pa je na Massijeve utemeljene očitke začel osorno odgovarjati, kar Tinin trener - upravičeno - njegovega neresnega opravičevanja ni sprejel. Kunc je torej Massija poslal nekam in ga začel provocirati 'naj pride ven', tako je prišlo do prerivanja in neprimernih besed. S tem v zvezi pa je treba poudariti, da je bila Massijeva besedna reakcija čisto pričakovana, saj ga še sedaj nekateri zmerjajo z 'italijanskim fašistom', pa čeprav vsakokrat ponosno prisostvuje predvajanju slovenske himne ob zmagah njegove varovanke Tine Maze. Do tukaj dejstva, ki so jasna in ki jih lahko potrdijo priče, ki so tam dejansko bile. Postavlja pa se ključno vprašanje profesionalnega odnosa članov nekaterih slovenskih reprezentanc in odgovornih, ki si s svojo lahkomiselnostjo celo dovolijo postaviti na kocko rezultate vodilne smučarke na svetu. Končno ugotavljamo, da se žal ne uspemo v Sloveniji znebiti slabih navad, ki se najraje razpihujejo ob 'incidentih', namesto da bi takšen nepomemben dogodek šel preprosto v pozabo, če ne drugega, pa tudi zato, ker o neverjetni lahkomiselnosti Mitje Kunca nihče od Tinine ekipe ni doslej niti spregovoril, namesto da bi sprevideli veličino zgodovinskih rezultatov, ki jih dosega Tina Maze in njena ekipa in ki jih vsa svetovna smučarska srenja, zbrana v Schladmingu, spoštljivo priznava in hvali,« je v izjavi za javnost poudaril pravni zastopnik ekipe Tine Maze, zamejski odvetnik Damijan Terpin.

Mazejeva prek Twitterja: Kar razglabljajte, če so vam všeč negativne zgodbe

Čeprav se na incident uradno ni odzvala, pa je svoje misli o včerajšnjem sporu prek mikroblogerske platforme podala tudi Tina Maze.

Več si lahko preberete v jutrišnji tiskani izdaji Dnevnika.

Preberite tudi: Prerivanje in suvanje Andree Massija in Mitje Kunca v Schladmingu