Nov uspeh Tine Maze na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju – včeraj je na veleslalomu, četrti končni ženski odločitvi, osvojila tretjo kolajno, ob zlatu drugo srebrno – je imel znova dramatično vsebino. Pot do njega je bila s stališča opazovalca napeta in negotova, z vidika ekipe Tine Maze pa stresna in polna preobratov. Najlepši je bil zaključek, saj je bila Črnjanka znova zvezda v središču Schladminga, kjer vsak večer podeljujejo kolajne najboljšim alpskim smučarjem.

Pot do mejnikov Tine Maze, ki zna v vsakem na pogled brezizhodnem položaju najti rešitev za najboljši konec, je venomer fascinantna. Včeraj je bila po zagotovilih slehernega člana peterokrake ekipe plod skupnega dela. Tina Maze je po četrtem času na prvi progi, ko z izjemo strmine ni našla pravih občutkov, poleg tega pa je čutila močne bolečine v notranji stegenski mišici, v drugo smučala kot prerojena. Avstrijki Anna Fenninger in Kathrin Zettel nista bili kos napadu najboljše Slovenke, Tessa Worley pa je odgovorila s še drugim najhitrejšim časom in zasluženo postala svetovna prvakinja. Francozinja je tako na veličasten način Mazejevo izrinila z veleslalomskega prestola, slovenska šampionka pa je osvojila kolajno v svoji paradni disciplini že na tretjem SP zapored.

Tina Maze je nov uspeh doživela precej bolj čustveno od vseh doslej v Schladmingu. Solze sreče je spustil tudi tvorec sijajnih uspehov Andrea Massi, ki se je priklonil predvsem fizioterapevtki Nežki Poljanšek. Nova slovenska pravljica je imela tudi zaplete zunaj belih strmin. Do slovenskih trenerskih turistov, kot jih je imenoval, je bil Italijan zelo kritičen.

Veleslalomska kraljica Tina Maze je včeraj v Schladmingu padla na udobno posteljo. Tessa Worley je z veličastno predstavo z najboljšima časoma na obeh progah izrinila slovensko svetovno prvakinjo s prestola. A junakinja svetovnega prvenstva je po koncu dneva ponosno dejala, da včeraj ni izgubila prvega mesta, temveč je osvojila drugo. Posledično je bila po tretji osvojeni kolajni v četrti končni disciplini vesela in nasmejana kot še nikoli v dveh tednih bivanja na avstrijskem Štajerskem.

»Vesela sem, da sem vas lepo obdarila za valentinovo. Tudi Andrea mi je podaril srček. Ni dvoma, lep dan,« je začela sproščen pogovor Tina Maze, uro in 18 minut po osvojeni drugi srebrni kolajni v Schladmingu, ki ju krasi superveleslalomsko zlato. A eden najlepših dni v sanjski sezoni ekipe Tine Maze je bil tudi stresen. Zelo stresen.

Ko je Tina Maze nekaj minut po deseti uri s startno številko 3 pridrvela v cilj na zadnjem mestu, dobro sekundo za kasnejšo svetovno prvakinjo ter dobri dve desetinki za na koncu tretjeuvrščeno Anno Fenninger, je kazalo, da so se sanje Korošice po tretji zaporedni veleslalomski kolajni na svetovnih prvenstvih razblinile. Še posebno po izrazih Tine Maze na obrazu, ki so vlivale negotovost v bolečine v kolenu, ki so se zdele navzven precej večje, kot jih kaže ekipa Tine Maze. Fizioterapevtka Nežka Poljanšek je med obema nastopoma opravila delo, ob katerem se je kasneje, ko je podoživljal dan, čustveno zlomil tudi vedno neustrašni Andrea Massi. Spustil je nekaj solz sreče, si med odgovori vzel nekaj sekund premora, ter se poklonil celotni ekipi, s fizioterapevtko na čelu.

Črnjanka je na drugi progi napadla, kot to zna. Bila je v vodstvu do najhitrejše na prvi progi Tesse Worley. V francoskem taboru, ki blesti v Schladmingu, je vladala negotovost, ali bo njihova smučarka kos pritisku. Vedeli so, da zna Tessa Worley odlično napasti, kar je pokazala na SP pred dvema letoma, ko si je bronasto kolajno priborila z 19. mesta po prvi progi. Niso pa vedeli, kako prenaša velik pritisk vodilne po prvi progi. Bojazen se je izkazala za odvečno, saj je bila Francozinja včeraj preprosto najboljša.

»Potem ko je Tino bolela notranja stegenska mišica v kolenu, je Nežka med obema progama naredila čudež. Ljudje, ki delajo za Tino, so neverjetni. Zavedamo se, kako se dela s šampionko in se ji ne prilizujemo, ko dosega uspehe. Trdo garamo!« je bil ponosen šef ekipe Andrea Massi, v nadaljevanju pa je bil oster do dogodkov, ki so se dogajali na prvi progi, zaradi katerih je bil zelo slabe volje: »Določeni slovenski trenerji so bili zelo neprofesionalni, saj so se vključili v radijski kanal, ki je bil rezerviran za nas. Vsi so vedeli, da smo na 'enki'. To stvar bom razčistil in zahteval opravičilo. Takšne stvari so se nekajkrat že zgodile. Če želijo biti turisti, naj gredo na kakšen drug breg. Mi se trudimo, dajemo vse od sebe, zato se takšne stvari ne bi smele dogajati.« Šef panoge za alpsko smučanje pri SZS Vlado Makuc je pojasnil, da sta se dva slovenska trenerja v upanju, da bi bila ločena od preostalih povezav, pomotoma povezala s frekvenco ekipe Tine Maze. Mislila sta namreč, da bosta imela na sedmem kanalu svoj mir, toda po šestem kanalu gre naslednji avtomatično na prvega...

»Komanda Tini je bila, naj nima spoštovanja do strmine. Vsa čast ji za to, kar je uprizorila na drugi progi. Niso vse kolajne enake. In pot do tokratnega srebra je bila zelo težka,« je nadaljeval Massi. Na vprašanje, kakšno vrsto komunikacije je med obema progama ubral z glavno igralko, pa je odgovoril: »Ni se mi bilo treba odzvati tako ostro kot pred štirimi leti v Val d'Iseru, ko sem bil, priznam, krut. Včeraj sem Tini povedal, da so v igri še vse tri kolajne ter naj nima spoštovanja do vodilne tekmovalke, ki je imela sekundo prednosti. Tini sem rekel, naj tekmice prehiti za sekundo, potem pa naj se druge ukvarjajo s sabo in njo. Tina je naredila natanko to.«

Stransko, a vidno vlogo v včerajšnji slovenski zgodbi o uspehu je odigrala tudi Ana Drev. Z desetim mestom na najtežjem veleslalomu v tem letu je izenačila svojo najboljšo uvrstitev v sezoni. Pohvalno je bilo, da je Šmarčanka izboljšala svojo uvrstitev s prve proge (bila je 13.), kar sicer ni njena vrlina. Ana Drev je vzela nekaj skalpov, saj je prehitela svetovno veleslalomsko podprvakinjo Eleno Curtoni ter olimpijsko zmagovalko Viktorio Rebensburg, ki je včeraj poskrbela za največje razočaranje. »Žal mi je, ker sem imela v zadnjem delu še nekaj rezerve. A lahko rečem, da sem z desetim mestom zelo zadovoljna. Rezultati na zadnjih tekmah svetovnega pokala so sicer kazali na padec forme. A v sebi sem čutila, da nisem toliko slabša, kot so kazali dosežki. Ti so bili posledica dejstva, da na tekmi nisem znala ponoviti nastopov s treningov. Pred svetovnim prvenstvom sem zelo dobro trenirala v Kranjski Gori. Teren je podoben, le podlaga ni bila takšna, kot je v Schladmingu. Včerajšnji veleslalom je bil tehnično zahteven, zato so na vrhu res prave smučarke,« je včerajšnjo tekmo ocenila Ana Drev.

Slovenska smučarka je po olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu dosegla svojo drugo uvrstitev med najboljšo deseterico na velikem tekmovanju. »Ko pride velika tekma, čutim, da imam priložnost, da se dokažem. Prvenstev ne čutim kot bremena in tu je moja največja prednost,« je odgovorila Ana Drev ter se ozrla v bližnjo prihodnost: »Glede na to, da sem v veleslalomski razvrstitvi na 22. mestu, je moja prioritetna želja, da se uvrstim na finale svetovnega pokala. Če bi se mi z dvema dobrima rezultatoma uspelo prebiti v najboljšo petnajsterico, bi sezono lahko ocenila kot zelo dobro.«