Slovenska reprezentanca optimizem gradi na dosežkih v letu 2013, saj je bila na odru za zmagovalce na zadnjih osmih tekmah. Najprej petkrat Robert Kranjec (zmaga, po dve drugi in tretji mesti), nato Jurij Tepeš (tretji) in ekipa na moštveni tekmi (zmaga), v sredo pa še Jaka Hvala (zmaga). Glede na dosežke od novoletne turneje naprej, posebno pa uvrstitve v Klingenthalu z vsemi petimi tekmovalci do 18. mesta (1. Hvala, 7. Prevc, 14. Tepeš, 15. Pungertar, 18. Kranjec), bo konkurenca Slovencem težko preprečila osvojitev nagrade 100.000 evrov za zmago v seštevku nemške turneje.

»Ne razmišljamo o denarni nagradi, ampak smo vsi osredotočeni na čim boljšo izvedbo skokov v Oberstdorfu. Moštveni duh je izjemen, smo izjemno močni, a to še ne pomeni, da smo nepremagljivi. Konkurenca je zgoščena, preži na naše napake, odločajo malenkosti,« je po prvi zmagi v karieri ostal na realnih tleh novi slovenski športni junak Jaka Hvala.

V slovenski reprezentanci gre tudi za notranji prestiž. Izmed velike slovenske četverice je Peter Prevc edini, ki še ni stal na zmagovalnem odru, kar ga bo še bolj podžgalo za polete v Oberstdorfu, kjer ima še neporavnane račune. Lani je moral zaradi padca in poškodbe rame predčasno končati sezono. Ker so v posebnem točkovanju poletov med prvo deseterico Kranjec, Prevc in Tepeš, so že uvrščeni na jutrišnjo tekmo, kar si bodo morali v današnjih kvalifikacijah izboriti Hvala, Pungertar in Zupančič. Kranjec bo skušal zmanjšati zaostanek za Schlierenzauerjem v posebnem točkovanju poletov za mali globus. Avstrijec ima po štirih tekmah 70 točk prednosti, do konca pa so še tri tekme, po Oberstdorfu še finale z dvema preizkušnjama v Planici.

Medtem ko večini reprezentanc misli še uhajajo proti svetovnemu prvenstvu v nordijskem smučanju, ki se bo v dolini Fiemme v Italiji začelo v sredo, slovenska reprezentanca o nastopih v Predazzu še ne razmišlja. »Najprej moramo preživeti Oberstdorf, nato pa skozi trening narediti zahteven prehod z letalnice na srednjo skakalnico, na kateri bo prva preizkušnja svetovnega prvenstva,« opozarja Janus. Slovenija bo med favoriti za kolajno na moštveni tekmi. »Glede na moč Slovenije, Norveške in Nemčije bomo morali Avstrijci še izboljšati pripravljenost, da bomo dosegli uvrstitve, ki bodo povod za proslavljanje,« je poudaril Avstrijec Gregor Schlierenzauer, ki nezadržno leti proti drugemu velikemu kristalnemu globusu. Sedem tekem pred koncem ima pred drugouvrščenim Norvežanom Andersom Bardalom že 494 točk prednosti.