Sploh bi se naša diplomacija lahko končno umestila v sam vrh svetovne diplomacije, če bi v tem trenutku evropske konjske paranoje odločno in samozavestno partnericam v EU nalila čistega vina in jih ostro okarala zaradi dvoličnosti, sprenevedanja in ošabnosti. To norenje okoli mletega konjskega mesa je namreč ena bolj črnih strani v zgodovini povezave evropskih držav v harmonično in ljubečo družino. Britancem je treba enkrat za vselej povedati, da je nekaj konjskega mesa v hamburgerjih ništrc v primerjavi s tem, kaj so oni vse počeli živim ljudem v svojih kolonijah. Sploh pa naj se nehajo smešiti s svojimi ideološkimi floskulami, da naj ljudje ne bi jedli živali, ki jim dajejo imena, to pa so konji. Dajte no! Še nisem slišal, da bi se odpovedali srnini, pa čeprav so za večerjo snedli slavno srno z imenom Bambi. Niti ob pečenem prašičku ne obračajo z očmi, pa so filmskega pujska Babe mali Britančki vlačili s seboj v posteljo. In enolončnice (stew) si brez ovčetine ne morejo zamisliti, pa je najbolj slavna ovca imela ime – klonirana Dolly. Pa naj bodo dosledni do konca in nehajo jesti ribe, saj mnogi Britanci svojim zlatim ribicam v akvarijih dajejo ljubkovalna imena. Če pa res hočejo biti pošteni in pravični do konjev, naj jih nehajo z biči priganjati po dirkališčih, naj jih ne ženejo teptat demonstrante in vlačit topove, s katerimi streljajo ob kraljičinem rojstnem dnevu. Sploh pa so si prav Angleži izmislili primerjavo »lačen sem, da bi lahko pojedel konja«!

Karl Erjavec naj ostro protestira tudi pri Francozih in Nizozemcih, ki se križajo z obema rokama, ker na deklaracijah ni napisano, da je v mletem mesu tudi malce konja. Pokvarjenost brez primere. Ne me basat, da vedo, kaj je v vakuumsko zapakirani hrani, če tam piše E621 (mononatrijev glutaminat), ali E122 (azorubin) ali E221 (natrijev sulfit). Njim je najbolj važno, da je deklaracija izpolnjena s tistimi drobcenimi črkami po predpisih in da ni konjetine! Sprevrženo!

Zdaj samo še čakam, da se oglasijo Američani, oblečeni v slovite pilotske jakne iz konjskega usnja, ki konjejedce po svetu še vedno obravnavajo kot primitivce. Češ, konj je najbolj plemenita žival, brez konjev se Američani še do danes ne bi premaknili z vhodne obale ZDA proti Divjemu zahodu, konji so jim največja prispodoba za svobodo in divjino. Oh, kako sentimentalno! In to pravijo Američani, ki se streljajo vsevprek, ki še vedno slavijo smrtno kazen kot edino pravično, ki z ognjem in mečem širijo demokracijo po svetu, ki so s svojimi bankami in korporacijami oropali pol sveta. Cmerijo pa se že ob misli, da nekdo poje konjski zrezek. Prosim zunanjega ministra, da jim pošlje ostro noto, še preden se oglasijo in znova osramotijo na mednarodnem prizorišču.