Škofja Loka. Mednarodno smučarsko tekmovanje deklic in dečkov v alpskih disciplinah Pokal Loka že 38 let sodi med najbolj ugledna tovrstna tekmovanja za najmlajše smučarje pod okriljem mednarodne smučarske zveze. Po zelo dobri lanski izkušnji bodo organizatorji tudi letos poskrbeli za spektakularen uvod s paralelnim slalomom na pobočju ob obzidju pod Loškim gradom s ciljem skoraj v središču srednjeveškega mesta.

Že včeraj zvečer so v galeriji Ivana Groharja na Mestnem trgu odprli razstavo Bele strmine, nekakšen pregled oziroma kratko zgodovino smučanja na Loškem, ki jo je pripravil Loški muzej. Obiskovalci lahko spoznajo, kdo so bili prvi smučarji na Loškem ter kakšen je bil razvoj športa, smučišč in opreme. Predstavljajo tudi nekatere vidnejše prelomnice, ki so loško smučanje ponesle prek svetovnih tekmovanj tudi v svet.

V praksi pa bodo zgodovino smučanja predstavili kar člani društva Rovtarji, ki bodo danes ob pol sedmi uri zvečer na »smučišču« grajskega hriba pripravili prikaz smučarskih tehnik skozi zgodovino. Sledil bo že omenjeni paralelni slalom. Še prej pa se bodo udeleženke in udeleženci v sprevodu sprehodili po starem mestnem jedru Škofje Loke.

Letos se bo v Škofji Loki in na strminah smučišča Stari vrh zbralo rekordno število držav, in sicer triintrideset, ter rekordno število udeležencev, kar 262 jih bo.

Tekmovanja v veleslalomu in slalomu bodo v soboto in nedeljo potekala na Starem vrhu vsak dan z začetkom ob 9.30.