Glavna kandidata za lovoriko, ki sta jo v šali ustanovila kar sama, sta bila Jean-Pierre Roy s Haitija in Jamajčan Michael Williams. Pred kvalifikacijami sta dovolj samokritično ugotovila, da bo proga Planai zanju kar zahteven zalogaj, obenem pa sta si zaželela, da bi svoji državi prihranila zadnje mesto na tekmi.

Želja se je uresničila haitijskemu smučarju, ki je na cilj kvalifikacijske tekme ni pripeljal kot najpočasnejši. Zadnji je bil Williams, ki je za zmagovalcem, Japoncem Tomojo Išijem, imel 1:45,93 minute zaostanka, še bolj pomembno pa je bilo pol minute zamude za velikim tekmecem Royjem, ki je bil predpredzadnji. Mednju se je namreč vrnil še Tajvanec Meng-che Wu. Smučar s Haitija je tako dobil prvi polčas "pokala Cool Runnings" (gre seveda za parodijo na sloviti film o jamajškem bobu), priložnost za "maščevanje" bo imel v kvalifikacijah za nedeljski slalom. V opravičilo Jamajčanu velja dodati, da je Williams nastopil poškodovan, zaradi natrganih kolenskih vezi je smučal z opornico.

Konkurenca za šaljivo lovoriko je bila sicer kar močna. Na startu kvalifikacij je bilo kar 132 smučarjev. Na cilj jih je sicer prišlo le 66, kar 55 pa jih je odstopilo ali bilo diskvalificiranih. Med tistimi, za katere je bil veleslalom prezahteven, je bil tudi neuničljivi Avstrijec modre krvi Hubertus von Hohenlohe; 54-letni princ že dolga leta na velikih tekmovanjih smuča za Mehiko, tokrat pa je bil diskvalificiran.

Ljubitelji smučanja, ki so si ogledali tekmo, so lahko na delu videli tudi tekmovalce iz smučarsko precej eksotičnih držav, kot so Čile, Nova Zelandija, Južnoafriška republika, Iran, Ciper ali Tajvan. Za domače ljubitelje belega športa pa je bil zanimiv tudi Patrick Brachner, ki je Avstrijec, a ima dvojno državljanstvo in je danes startal za Azerbajdžan. Z 28. mestom je bil za dve sekundi prepočasen, da bi ujel magično 25. mesto, zadnje, ki še omogoča nastop na pravi dirki SP v petek.