"Za mano je res težak dan, podobna tekma kot v Val d'Iseru. Po prvi vožnji je bilo težko smučati, sem se borila, občutka nisem našla. Ko prideš na takšen 'hang' moraš biti stoodstoten. V prvi vožnji je bilo res težko, potem sem se zbrala in 'naštimala', kot se znam. V prvi vožnji sem ujela ritem šele v zadnjih petih vratcih, kar sem sem odnesla s sabo za drugo vožnjo ter uvidela, da se da smučati tudi zadnja vratca. V prvi vožnji je bilo to žal premalo, Tessa (Worley) je namreč naredila takšno razliko že v prvi vožnji, da jo je bilo v drugi težko premagati. Sem pa vesela, da sem ugnala ostali dve tekmovalki. Mogoče smo malo računali, da bo Tessa danes naredila napako, ampak končno se je odzvala tako, kot se mora, za kar ji lahko samo čestitam," je pot do novega velikega uspeha opisala Mazejeva.

Po koncu današnje tekme je bila Črnjanka veliko bolj zadovoljna in vesela ter se je strinjala z ugotovitvijo, da je danes osvojila srebro, medtem ko je v superkombinaciji izgubila zlato: "Barva odličja je na koncu ista, zadovoljstvo pa je danes zanesljivo večje. Enostavno zato, ker sem se borila sama s sabo. Premagala sem samo sebe, znova dokazala, da sodim v veleslalomski vrh."

Današnji dosežek enak zmagi

"To je bila zanesljivo najtežja tekma na tem prvenstvu in bi se strinjala z ugotovitvijo trenerja Livia Magonia, da ima to srebro zlati lesk. Je dan, ko sem premagala samo sebe. Bilo je težko, občutek ni bil pravi. Po prvi vožnji mi je bilo zelo težko, stvari so se mi podirale in v teh trenutkih je vedno težko. Vendar pa sem nato pravilno odreagirala in zato je danes ta dosežek tak kot zmaga, nad samo sabo in ne nad drugimi," je še dejala Mazejeva, ki ji je druga proga veliko bolj ležala.

"Nisem se obremenjevala z obrambo naslova, ampak s samim terenom, prva vožnja je bila ekstremno težka in nisem mogla smučati hitro. Druga je bila dosti lažja, bolj je bila naravnost postavljena," je še pristavila. Po prvi vožnji je čutila bolečine v stegenski mišici, kar je bila posledica vseh naporov na prvenstvu, pojavila pa si je po zahtevnem kombinacijskem smuku. S pomočjo fizioterapevtke Nežke Poljanšek se je nato pripravila na drugo vožnjo, na kateri je premagala bolečino.

"Šport brez bolečin ne obstaja. Ne gre za kaj hujšega, vendar pa se ponavadi, ko čutim bolečino, odzovem na takšen način, da se vsa zakrčim in ne znam iti naprej, dokler se ne pozdravi. Dejstvo je, da mišice trpijo, proga je težka, ledena, smuk sploh, udarci so. Dokler imam takšno telo, ki se hitro regenerira, se ničesar ne bojim, je pa res, da je bil zaradi tega en trening veleslaloma manj," je trenutke agonije po prvi vožnji, televizijske kamere so Črnjanko ujele v solzah, opisala najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov.

Nove povprečne slalomske predstave si ne sme privoščiti

Zadnja preizkušnja za Mazejevo na tem prvenstvu bo sobotni slalom, na katerega bo skušala popraviti nekoliko slabši vtis s superkombinacijskega slaloma, ki jo je stal zlatega odličja: "Na slalom bom šla sproščeno, dobro je, da imam izkušnjo iz slaloma za kombinacijo, ki je bil zelo povprečen. Tega si znova ne smem privoščiti, moram napadati na polno in potem bo tudi vse v redu."

Slovenska šampionka je bila vesela podpore družine s tribun, mame Sonje, očeta Ferda in sestre Maje: "Lepo je, da so tu, da se zabavajo, da uživajo v tem, ker je res nepozabno."

Za Tino je delalo celotno moštvo

Vsi člani ekipe, vodja Andrea Massi, trener Livio Magoni, serviser Andrea Vianello in fizioterapevtka Nežka Poljanšek, so dali pomemben prispevek, da so Mazejevo iz skoraj izgubljenega položaja po prvi vožnji pripravili za vrnitev v finalu, v katerem je s srebrom osvojila svoje drugo srebrno odličje pod goro Planai.

"Danes je bila verjetno najtežja veleslalomska tekma v sezoni. Tina je imela velike težave v prvi vožnji, ni bila prepričana vase in ni ujela pravega ritma, tudi smuči ji niso tekle, kot bi si želeli. Izgubila je veliko hitrosti v traverzi in ni šla z najboljšimi občutki v strmino, druga vožnja je bila sicer nekoliko boljša. Za vse nas je bilo težko med prvo in drugo vožnjo, vsi v ekipi smo se morali zelo potruditi, da smo jo pripravili za finale. Tessa je bila danes zelo hitra in je smučala brezhibno, mi pa nismo bili stoodstotni, Tina je imela veliko dvomov v svoje sposobnosti, nazadnje pa je le premagala svoj verjetno najtežji dan v letu ter je vzela srebro, ki je za nas kot zlato," je po tekmi v ciljni areni potek dneva opisal italijanski trener Livio Magoni, ki Mazejevi pomaga pri piljenju smučarske forme.

"Med vožnjama je celotno moštvo delalo za Tino, Massi, Vianello, Nežka, in ji skušalo pomagati po svojih najboljših močeh. Danes smo se dokazali in izkazali kot moštvo, ker smo si vsi tako želeli kolajne," je dejal Magoni. "Na prvenstvo smo prišli brez pravih ciljev, vedeli smo, da smo lahko dobri v vseh disciplinah in da lahko naredimo veliko. Tri kolajne so zelo dobre za nas, Slovenijo in za Tino. Tudi v slalomu bomo skušali smučati hitro," je sklenil Magoni.

Jemlje protibolečinske tablete

"Tini povzročajo težavo mišice na notranji strani stegna. Gre za to, da so v bistvu preutrujene, 'nabite', 'zakrčene', najverjetneje kot posledica hitrih disciplin, ko je na dolgi traverzi dolgo stala na desni nogi, prejela je tudi udarce, zelo dobro jo je pretreslo. Noga ni povsem v redu, zato jemlje protibolečinske tablete, ji je pa fizioterapija in masaža zelo pomagala, tako da je lahko nastopila na veleslalomu. Tina je utrujena, za njo sta dolgo prvenstvo in sezona, vse se ji že precej pozna. Verjetno pa je, da vse punce nekaj boli po smučanju po teh progah tukaj," je po tekmi dejal izkušeni zdravnik travmatolog Anže Kristan, ki slovenskim alpskim smučarjem pomaga v Schladmingu.

"Tina je bila po tistem zaostanku v prvi vožnji res jezna in je v drugi vožnji bolje odpeljala ter je osvojila drugo mesto. S Tino se res dobro razumeva, veliko se pogovarjava o materialu in jaz se trudim, da bi ji ustregel, kot kaže, opravljam dobro delo in za zdaj se obnese," je recept za uspeh opisal serviser Vianello.

Z nasveti na pomoč priskočil tudi Tomba

"Fizioterapevtka Nežka (Poljanšek) je naredila čudež, tako je treba delati s športniki, jih podpirati tudi v trenutkih, ko stvari ne gredo najbolje, to dela ta ekipa," je v svojem slogu nov uspeh pospremil vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi. "Po 1. vožnji sem ji povedal - mogoče nisem tako ostro in kruto nastopil kot na najinem prvem skupnem prvenstvu v Val d'Iseru, ko je bila 15. po prvi vožnji veleslaloma -, da so spodaj še vse tri kolajne in naj nima prav nobenega spoštovanja do vodilne smučarke, ki je imela sekundo prednosti, ter da se ne ozira na preostale smučarke na startu. In to je Tina tudi naredila, v cilj je prišla s prepričljivo zalogo stotink, ki je na koncu zadostovala za srebro. Nimam besed za to, kar je naredila danes. Ta kolajna ima podobno težo, kot jo je imela njena prva kolajna, srebro v veleslalomu, na svetovnih prvenstvih v Val d'Iseru.

Tudi 'gospod z belo jakno' (Alberto Tomba) je to delal, takoj me je poklical po prvi vožnji, bil je še v hotelu, sam pa sem bil že nekaj ur ob progi in mi je dal prave nasvete. Jaz ga znam poslušati, vedno se oglasi v pravem trenutku. To je to, kar delajo šampioni, ko se iz takšnega (izgubljenega) položaja vlečejo ven," je še povedal Massi.