Heath je v britanskem parlamentu danes povedal, da je britanska agencija za varnost hrane FSA testirala meso 206 konj, zaklanih v Veliki Britaniji. Pri osmih so odkrili sledi fenilbutazona, ki lahko pri človeku izzove resne krvne motnje.

Od osmih konj je meso treh morda vstopilo v človeško prehrambeno verigo v Evropi, medtem ko se pri preostalih petih to zagotovo ni zgodilo. "FSA se skupaj z francoskimi oblastmi trudi odpoklicati meso iz prehrambene verige," je poslancem pojasnil Heath.

Sicer pa so oblasti preverile tudi vzorce proizvodov evropskega prehrambenega podjetja Findus, v katerih pa sledi zdravila niso našli.

Nov škandal zagotovo ne bo okrepil zaupanja v varnost evropske hrane. Staro celino v zadnjih dneh pretresa škandal zaradi prisotnosti konjskega mesa v izdelkih, ki so sicer deklarirani kot goveji. V škandal je vključeno tudi podjetje Findus. Nekatere njihove lazanje so namreč vsebovale kar 100 odstotkov konjskega mesa.

Britanski uradniki sicer poudarjajo, da tudi za ljudi, ki bi uživali konjsko meso s sledmi zdravila fenilbutazona, to najverjetneje ne bi bilo nevarno.