Navedbe Financ blatijo čast in dobro ime župana

Navedbe časnika Finance so po mnenju službe za pravne zadeve mestne uprave »nepreverjene ter blatijo čast in dobro ime župana«. Navedena sodba namreč županu »niti v enem delu« ne očita ne korupcije, ne podpisa pogodb s košarkarskim in rokometnim klubom Olimpije.

V sporočilu za javnost so pojasnili, da je višje sodišče izdalo sodbo, s katero je potrdilo odločbo o prekršku Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) zoper odgovorno osebo MOL, ker občina v dveh pogodbah o sofinanciranju letnega programa športa MOL ni prepisala besedila »protikorupcijske klavzule« iz zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

To so potrdili tudi na KPK. Dodali so še, da višje sodišče v tem primeru ni odločalo o korupciji, niti ni bila globa izrečena zaradi korupcije, ampak zaradi kršitve člena v zakonu o integriteti in plačevanju korupcije.

V Olimpiji pravijo, da gre za »politično zadevo«

Občina je sicer komisijo seznanila o izpustitvi besedila v obeh navedenih in tudi številnih drugih tovrstnih pogodbah. V službi za pravne zadeve navajajo, da je razlog za izpustitev interpretacija »nejasne in dvoumne« zakonske določbe, ki jo je podala služba za pravne zadeve MOL, ki je zadolžena za pravni pregled vseh pogodb, preden jih podpiše župan. Ker mora župan prevzeti odgovornost za ravnanja strokovnih služb, mu je bila izrečena globa za navedeni prekršek, so še dodali.

Pristojni v obeh klubih zadeve ne komentirajo, ob tem pa v Košarkarskem klubu Olimpija pravijo, da gre za »politično zadevo«.

Čas, da Janković odstopi

Na novico so se odzvali tudi ljubljanski mestni svetniki. Iz svetniškega kluba SDS so za STA sporočili, da na »take in podobne nepravilnosti« pri poslovanju Jankovića opozarjajo že šest let, večkrat pa so ga tudi pozvali k odstopu. Zato zadnja pravnomočna odločitev sodišča v ničemer ne spreminja njihovega stališča, upajo pa, da bo odprla oči »predvsem tistim, ki še naprej hvalijo domnevno učinkovitost ljubljanskega župana«.

Vodja svetniške skupine SD Metka Tekavčič je dejala, da verjame, da Janković spoštuje razsodbo, saj je vedno poudarjal, da verjame v pravno državo in odločitev sodišč spoštuje. Po njenem mnenju je problematično predvsem to, da je županov sin predstavnik kluba in ima s tem možnost razpolagati z denarjem, ki pride iz mestnega proračuna v klub.

Predsednica mestnega odbora DeSUS Ljubljana Meta Vesel Valentinčič meni, da je čas, da se Janković od županske funkcije poslovi. Povedala je, da imajo v Ljubljani ogromno problemov na socialnem področju, v vrtcih in šolah, zato je zanjo odločitev, da se občinski denar davkoplačevalcev namenja profesionalnim športnim klubom, nesprejemljiva.

Kucler Dolinarjeva: Ni samo skorumpiran, ampak tudi laže

Podobnega mnenja je tudi vodja svetniškega kluba NSi Mojca Kucler Dolinar, ki je zapisala, da je bilo iz Jankovićevih ust v preteklosti že slišati, da bo odstopil, če mu bodo dokazane nezakonitosti, zato v kratkem pričakuje njegovo odstopno izjavo. »Danes lahko rečemo ne le, da je Janković skorumpiran, ampak tudi, da je lažnivec,« še menijo v svetniškem klubu NSi.

Protikorupcijska komisija je namreč danes potrdila, da Janković ni uspel s pritožbo na izrek globe v višini 3000 evrov zaradi kršitve zakona.

Po navajanju današnjega časnika Finance je sporno to, da je Janković v funkciji župana sklenil posle oziroma nakazal denar Rokometnemu klubu Olimpija, katerega zastopnik je njegov sin Jure Janković. Kot drugi sporni posel pa navajajo nakazila za Košarkarski klub Olimpija, kjer je zastopnik mestni svetnik Liste Zorana Jankovića in vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Jani Möderndorfer.