Po koncu svetovnega prvenstva v hitrih disciplinah in pred začetkom tehničnih preizkušenj je vtise strnila Tina Maze. Danes mineva šest dni, odkar je v Schladmingu osvojila drugo kolajno na tem prvenstvu. Od nedeljskega smuka je imela tri tekmovalne dneve premora, kljub temu pa je bil urnik zelo natrpan. Po besedah vodje ekipe Andree Massija so bile razmere za trening zelo dobre. Korošica je šla v ponedeljek na naporen trening v fitnes, kjer je naredila dober trening moči, v torek je vadila veleslalom v bližnjem Reiteralmu, včeraj pa je bil v Schladmingu prosti trening pred današnjim veleslalomom.

»Pritiska ne čutim. Na tem prvenstvu sem osvojila že dve kolajni. Z odličji nisem obremenjena. Počutim se dobro. Sezona je dolga, in če bi pričakovala, da bo vsak dan stoodstoten, bi se uštela, saj to preprosto ni mogoče. Važno je, da bom na dan tekme dobro pripravljena,« je v hotelu Tauern Blick v Schladmingu, kjer med svetovnim prvenstvom biva slovenska reprezentanca in ekipa Tine Maze, povedala svetovna superveleslalomska prvakinja in kombinacijska podprvakinja. »Dejstvo je, da če si v takšni formi, kot sem jaz, si želiš biti na vsaki tekmi spredaj. Na vrhu. Zato vsak spodrsljaj jemljem kot napako, ki mi je preprečila pot do vrha. Če sem po njej druga ali sedma, kot sem bila na smuku, kljub odličnim rezultatom v sebi čutim nezadovoljstvo,« je pojasnila Črnjanka.

Slovenska smučarka, ki bo maja praznovala 30. rojstni dan, je kot večina drugih svetovnih alpskih smučarjev povedala, da se v Schladmingu odlično počuti. »Avstrijci vrhunsko delajo vse stvari na prvenstvu. Ves svet bi se lahko učil od njih, kako se dela velika tekmovanja v alpskem smučanju. Predani so temu športu, ki je številka ena v državi, kar se čuti na vsakem koraku. Če si dober smučar, si v Avstriji legenda. Sama čutim veliko spoštovanja od njih. Ni važno, od kod prihajaš. Če si dober, te sprejmejo. Žal avstrijske alpske smučarke do zdaj niso bile kos pritisku in so z izjemo Nicole Hosp dosegale slabše uvrstitve od osebnih želja in pričakovanj javnosti. Vem, da jim je zelo težko. Vem tudi, kako sem se sama počutila v Mariboru. Verjetno je Avstrijcem v Schladmingu še težje. A prvenstva še ni konec in lahko se zgodi, da bo slika po koncu drugačna,« je o organizaciji in avstrijskih smučarjih spregovorila Tina Maze, ki ji ustreza tudi, da je bila proga na smuku in superkombinaciji ledena. »Na ledenih terenih se vedno pokaže moč, ki jo imamo tekmovalci na razpolago. Moraš biti vrhunsko fizično pripravljen. Če si, je stvar bistveno lažja. Nekatere punce niso, jaz pa sem, in to je moja prednost, ki je žal v smuku nisem izkoristila v svoj prid.«

V nadaljevanju pogovora s slovenskimi novinarji, medtem ko so se v restavraciji hotela zbirali slovenski alpski smučarji, ki so prišli v Schladming na tehnične preizkušnje, je Tina Maze razlagala, po čem se zanjo svetovno prvenstvo najbolj razlikuje od tekem svetovnega pokala. »Ni govora o večjem pritisku. Precej več pa je obveznosti. V cilju me čaka 'milijon' novinarjev. Počutim se, kot da hodim ob ogromni kači, ki ji ni konca. Na tekmah svetovnega pokala ste prisotni novinarji, ki redno spremljate tekme, drugih pa ni. Zato se lahko, ko opravim obveznosti, prej umaknem in grem svojo pot. Ker rada govorim, se v Schladmingu pri nekaterih novinarjih ustavljam tudi po deset minut, zato traja dolgo časa, da pridem do konca koridorja. Kot veste, nekoč nisem govorila nič, zdaj pa verjetno preveč. Veliko me jih podrobno opazuje le letos, ker sem številka ena, medtem ko prej za njih nisem bila tako zanimiva. Neprestano moram razlagati, kaj se je letos zgodilo, da sem tako dobra. Včasih nimam besed, saj jih veliko ne ve, kako trdno smo garali v preteklosti, da smo prišli do zdajšnje ravni.«

Tina Maze je v zadnjih letih del smučarskega šova, v katerem zelo uživa. Zato ni presenetil njen odgovor, da bi z veseljem tekmovala tudi na torkovi ekipni tekmi. »Z veseljem bi bila zraven. Toda dejstvo je, da je ob tako natrpanem programu to nemogoče. Če bi nastopila le v tehničnih disciplinah, bi bila druga pesem. Sicer pa so se slovenski fantje in punce dobro borili. Za njih sem navijala in se veselila ob zmagah. Vedo, da sem del njih, tudi če me ni bilo zraven.« Maria Höfl Riesch je na ekipni tekmi osvojila že tretjo kolajno v Schladmingu in žanje številne pohvale. »Maria je dobra smučarka. Vso sezono ni dosegala želenih rezultatov, kot smo jih vsi od nje pričakovali. Na svetovno prvenstvo je prišla zelo motivirana in kaže svoje mojstrstvo. Treba ji je čestitati,« se je Tina Maze poklonila nemški tekmici.

Vodilna smučarka v svetovnem pokalu svoje največje uspehe doživlja v zrelih letih. Dolgo časa je potrebovala, da je prišla na vrh. »Že ko sem bila majhna, sem si vedno želela biti prva. A me je vedno premagala Janica Kostelić, ki je bila eno glavo višja od mene. Pot, ki sem jo prehodila, da sem postala najboljša, je bila kar dolga. Ko sem bila mlada, sem imela več kot dobro konkurenco, saj so bile tedaj v reprezentanci Špela Pretnar, Urška Hrovat in druge punce, se od njih učila in jih navsezadnje tudi ujela. Toda tudi kasneje je bila vedno nekje smučarka, ki je bila boljša od mene. Prišel je trenutek, ko sem si rekla, da je čas, da grem čez to. Da grem čez visoko oviro z imenom Lindsey Vonn,« je končala Tina Maze.