Nov slovenski vrhunec se danes obeta na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Schladmingu. Tina Maze bo namreč branila naslov veleslalomske svetovne prvakinje, ki si ga je priborila pred dvema letoma v Garmisch-Partenkirchnu. Do zdaj je šlo na avstrijskem Štajerskem branilcem naslova zelo slabo, saj nihče ni ponovil uspeha izpred dveh let. Veliko junakov iz Nemčije je pogorelo na celi črti, kar najbolj velja za Italijana Christiana Innerhoferja, ki je v Garmisch-Partenkirchnu v prvem tednu osvojil komplet kolajn, v Schladmingu pa je bil daleč od želene vsaj ene.

»Vsi veliko tvegamo, za mnoge velja, da še posebno na veliki tekmi. Vsak si želi pridobiti stotinke na določenih mestih, možnost napak je posledično precej večja. Meni se je primerila na smuku. Če pa ne tvegaš, ne dosežeš vrhunskega rezultata,« je na temo številnih slabih predstav branilcev naslova v Schladmingu odgovorila Tina Maze. Poleg nje bo veleslalomsko krono v petek branil še Ted Ligety, nosilec dveh zlatih kolajn v Schladmingu, tako Američan kot Slovenka pa bosta v svojih paradnih disciplinah glede na videno v prvenstvu in sezoni velika favorita.

Strokovnjaki pravijo, da bo ženski veleslalom zelo zahteven, v katerem bo poleg tehničnega znanja odločala tudi moč. To je na papirju voda na mlin najboljši slovenski alpski smučarki. »Tina je, kar zadeva moč, na najvišji ravni. Na današnjem veleslalomu si obetam velik boj in zelo napet drugi nastop. V zadnjem delu bi lahko Tina, če bo smučala, kot zna, naredila veliko razliko,« je napovedal Andrea Massi.

»Pred superveleslalomom, ki je bila prva končna odločitev svetovnega prvenstva, sem bil zelo zaskrbljen, saj sem si želel več treninga v tej disciplini. Želeli smo si dva treninga, dobili polovico enega in na koncu je Tina postala svetovna superveleslalomska prvakinja. Osebno sem se uštel in me je Tina presenetila. Zdaj smo imeli v Reiteralmu odlične razmere za trening. Upam, da me Tina ne bo presenetila v nasprotni smeri. Sicer pa pravila, v kakšnem zna smučati Tina, ni več. Znajde se na vseh podlagah, v vseh vremenskih razmerah. Če vklopi mašino, ki jo ima v sebi, je spredaj,« je nadaljeval Massi, ki se ne obremenjuje, v kakšnem vremenu bo potekala današnja tekma, potem ko je včeraj v Schladmingu močno snežilo.

»Katere bodo moje največje tekmice? To bo tekma zase. Mislim, da bodo na veleslalomu prišle do izraza dobre smučarke, kot so Anna Fenninger, Viktoria Rebensburg in Tessa Worley, katera pa lahko tudi preseneti,« je dejala Tina Maze, ki ne beži od odgovornosti, da je zaradi rezultatov v tej sezoni, ko si je dve tekmi pred koncem že zagotovila mali veleslalomski kristalni globus, prva favoritinja današnje preizkušnje. »Šlo bo za stvar ponosa. Morala se bom boriti in pokazati smučanje, ki ga kažem vso sezono. Teren je zelo težek in tehničen.«