Predsednik uprave Nove Ljubljanske banke (NLB) Janko Medja, ki si je takoj po nastopu mandata omislil novi službeni audi A6 z vso dodatno opremo in s tem podžgal nezadovoljstvo znotraj banke, je zaposlenim napisal pismo. V njem se brani pred visoko količino negativnih medijskih objav v zadnjih dneh in »blatenje NLB« pripisuje celo politični zaroti. Če je z njimi delil tudi svojo resnico o nedavnih medijskih razkritjih, domača javnost še vedno čaka na podrobnosti o sodelovanju banke z medijsko-lobistično agencijo Pristop Francija Zavrla.

Tej poznavalci razmer pripisujejo eno najpomembnejših vlog pri aktualnem kadrovanju v NLB, saj njene predstavnike, odkar je Medja zasedel položaj predsednika uprave, domala dnevno videvajo na sedežu banke. Zavrl je sicer pred dnevi, ko so ga spraševali o vlogi Pristopa pri zaposlitvi Jurija Giacomellija za generalnega sekretarja v NLB, odvrnil, da niso kadrovska agencija. Problematično pa bi lahko bilo že to, da ima do NLB dostop družba z več registriranimi lobisti. »Pogodba z družbo Pristop je časovno omejena na obdobje petih mesecev. Gre za projektno sodelovanje, in sicer na področju strategije komuniciranja in z njo povezanih tematik. Podrobnosti iz poslovnega odnosa pa ne moremo komentirati,« so bili včeraj v NLB skopi s pojasnili. Koliko bo Pristop zaslužil, za zdaj ostaja neznanka.

Ker Medja v zadnjih dneh dobiva vedno več vprašanj medijev, je zaposlenim že vnaprej sporočil, da niso resnična. »Razlog za blatenje NLB z uporabo dezinformacij in neresničnih navedb ta teden je najverjetneje v politični situaciji. Ko je nekaterim v izrecnem interesu blatiti NLB, da lahko to uporabijo za slabljenje svojih političnih nasprotnikov. Seveda pa tudi mediji pograbijo vsako 'novico', ki jim je servirana, pa če je resnična ali ne (da je le dovolj udarna in negativna), saj upajo na vedno večjo prodajo časopisov,« je prepričan Medja.

»Cena avta, kot jo je plačala z NLB nepovezana lizinška družba, je bila pod 70.000 evrov in kot taka skladna s pravilnikom v NLB, ki ureja to področje. Avto je popolnoma običajen standard za funkcijo in odgovornost, ki mi je bila zaupana,« je Medja pojasnjeval približno 3500 zaposlenim, ki jim zaradi visokih izgub NLB grozi izguba zaposlitve. Dodal je, da je njegova plača z boniteto vred za 15 do 20 odstotkov nižja od tiste, ki jo je imel pred tem na Unicreditu. »Izziv, kot sem ga sprejel jaz osebno, nima nobene osnove v denarnem ali drugačnem nagrajevanju, ampak izvira iz želje narediti nekaj dobrega za NLB,« je v pismu zaposlenim še zapisal Medja.