Novo mesto. Novomeški občinski svetniki bodo na današnji seji med drugim obravnavali spremembe odlokov o ustanovitvi javnega zavoda Knjižnica Mirana Jarca in javnega zavoda Univerzitetno raziskovalno središče. Na prvi pogled nič posebnega, toda vzroki za obe predlagani spremembi vendarle porajajo številna vprašanja.

S štirimi člani doslej ni bilo težav

Občinska uprava z Borutom Novakom na čelu želi povečati število članov sveta knjižnice s sedanjih štiri na pet. Vzrok? »Parno število članov sveta in dva glasova predsednika sveta (v primeru neodločenega glasovanja) se je izkazalo kot neustrezno,« so zapisali v pojasnilu. Zadeva je nenavadna že zato, ker predsednik sveta zavoda Bojan Bencik pravi, da nikoli niso imeli težav s sprejemanjem odločitev. »Ni se še zgodilo, da bi na koncu odločil dodaten glas predsednika sveta zavoda. Zato ta njihov argument nikakor ne zdrži. Zakaj to delajo, pa ne želim komentirati.«

Po mnenju direktorice knjižnice Claudie Jerina Mestnik je takšna sprememba povsem nepotrebna, saj kot pravi, je zavod vsa štiri leta njenega mandata s svetom zavoda in ustanoviteljico občino sodeloval brez težav, ves čas deloval v skladu z zakonodajo in predpisi ustanovitelja.

Po neuradnih informacijah naj bi se županova koalicija že uskladila glede menjave sveta zavoda. Mandat mu poteče februarja prihodnje leto, direktorici pa konec septembra letos, zato se poraja vprašanje, zakaj se občini tako mudi s spremembami. Novak je bil s pojasnilom zelo kratek: »Stvar ustanovitelja zavoda je, kakšne odloke pripravlja, in ne stvar izvajalca. S tem zaključujem najin pogovor. Hvala.«

Kot možna kandidatka se po kuloarjih omenja dr. Jožica Fabjan, pomočnica direktorja novomeške komunale, ki je pred leti že kandidirala za mesto direktorice. O možni jesenski kandidaturi za direktorsko mesto pa pravi, da še ni razmišljala in da je od nas izvedela, kdaj sedanji direktorici poteče mandat.

Univerzitetno in raziskovalno središče bo lahko vodil diplomant

Prav tako po skrajšanem postopku naj bi danes novomeški svetniki sprejemali tudi spremembe odloka o Univerzitetnem in raziskovalnem središču (URS), in sicer na pobudo predsednika sveta zavoda Gregorja Macedonija, ki med pogoji za izbiro novega direktorja URS predlaga znižanje zahtevane izobrazbe z magistrske na univerzitetno. Zahtevana stopnja izobrazbe je bila ob ustanovitvi zavoda pomembna, ker je bil zavod usmerjen zlasti v razvoj znanstvenoraziskovalne dejavnosti, po zagonu novih fakultet pa je vse bolj pomembno »projektno in lobistično delovanje« s ciljem ustanovitve nove univerze, pravi Macedoni, nižja zahtevana stopnja izobrazbe bo omogočila tudi širši nabor kandidatov. Medtem ko se med možnimi kandidati za novega direktorja omenja prav Macedoni, ki je trenutno zaposlen v trebanjskem Trimu, čeprav sam trdi, da za zdaj nima prav nobenih ambicij v tej smeri. »Nikoli pa ne reci nikoli,« je dodal. URS od decembra lani kot vršilec dolžnosti vodi dr. Blaž Rodič.