»To je test, ali zdržimo 40 dni brez alkohola,« je začetek osme akcije 40 dni brez alkohola napovedal Irme Jerebic iz Slovenske karitas. Preventivna akcija bo letos potekala od 13. februarja do 30. marca z geslom Bodimo zgled otrokom in mladostnikom.

Alarmantno je že znano dejstvo, da otroci in mladostniki zgodnji stik z alkoholom navežejo v družini, kjer jim prvi požirek ponudijo prav starši ali stari starši. Zato letos opozorila najbolj letijo na starše in vzgojitelje. V prihodnje nameravajo več preventivne pozornosti posvetiti tudi v srednjih šolah. Glavna namena akcije ostajata izraziti solidarnost do vseh, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč ali bolezni, ki so posledica čezmernega uživanja alkohola, in spodbuditi širšo javnost k spremembi družbenih navad, povezanih s pitjem alkohola.

Raziskava, ki jo je opravilo društvo Žarek upanja v šolskem letu 2009/10 med srednješolci, je pokazala, da skoraj 80 odstotkov staršev dijakov tretjega letnika ve, da njihovi mladostniki uživajo alkohol, in kar 60 odstotkov od teh to tudi dovoljuje. Skrb vzbujajo tudi rezultati mednarodne raziskave Z zdravjem povezano vedenje v šolskem obdobju (HBSC), ki jo izvajajo na Inštitutu za varovanje zdravja RS za leto 2010. Ti kažejo, da je v Sloveniji skoraj polovica 15-letnikov prvič pila alkohol že pri 13 letih ali manj, vsaj dvakrat v življenju jih je bilo opitih že 41 odstotkov, vsak teden pa alkoholne pijače uživa 26 odstotkov 15-letnikov.

V Sloveniji smo preveč tolerantni do alkohola in po besedah Nataše Sorko iz društva Žarek upanja je v naši družbi bolj sprejemljivo, da se spije kozarec alkohola kot kozarec vode. Ob koncu lanske akcije je bilo veliko odzivov udeležencev, ki so nestrpno pričakovali zaključek z odštevanjem dni. Jerebic se zavzema za iskrenost in spodbuja tiste, ki jim spodleti, da si upajo o tem spregovoriti. Pomen komunikacije je poudarila tudi Andreja Verovšek iz Zavoda Med.Over.Net, kjer akcijo podpirajo s forumom Alkohol, ki ga je lani obiskalo več kot 18.000 ljudi. Na njem se najdejo pretresljive zgodbe ljudi in njihova mnenja. Lani je najbolj odmevala izpoved nekdanjega alkoholika, ki je dan za dnem zapisoval svoje izkušnje. Z 18. februarjem bo zaživela tudi spletna stran bodimozgled.si. Internet je medij, ki omogoča anonimnost, zato se ljudje v stiskah množično obračajo nanj, meni Verovškova.

Lani je bilo kar 33 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom povezanih z alkoholom. Poleg tega je med letoma 2007 in 2010 v povprečju na leto zaradi uživanja alkohola oziroma bolezni, povezanih z alkoholom, izgubilo življenje 830 oseb. Alkohol je tudi eden glavnih dejavnikov tveganja nasilja v družini, kjer so žrtve pogosto prav otroci. Organizatorji sicer ne beležijo števila udeležencev v akciji, a zatrjujejo, da se iz leta v leto viša ničelna toleranca alkohola v naši družbi. Posledice abstinence nimajo takojšnih učinkov, temveč kasnejše in dolgoročne, so poudarili.

»Pobuda je v redu, vendar ne rešuje problema alkoholizma. V tej preventivni akciji se bodo lahko ljudje zamislili, ali je alkohol res tako pomemben v našem življenju,« je akcijo komentiral dr. Andrej Perko, ki v sklopu socialno-andragoške metode dr. Janez Ruglja pomaga zasvojenim z alkoholom.