Pobuda Ustvarjam kjerkoli, ki jo želijo med slovenska podjetja, organizacije in posameznike širiti Microsoft Slovenija, Zavod Ypsilon, Telekom Slovenija in Mestna občina Ljubljana (MOL), je nadgradnja že obstoječe teorije, da je delo na daljavo lahko enako učinkovito kot delo v pisarni na delovnem mestu, čeprav se tega v praksi poslužuje le malo slovenskih podjetij in organizacij.

»Danes lahko delaš kjerkoli, na potovanju, v kavarni, na letališču ali doma,« je prepričana Biljana Weber, generalna direktorica Microsofta Slovenija, kjer zaposleni lahko že dalj časa koristijo možnost, da dva dni v tednu delajo od doma. Takšno željo svojemu nadrejenemu napovejo dva dni vnaprej, tako da vsi vedo, kje se sodelavec nahaja, je pojasnila Webrova in dodala, da v podjetju pri tem ne dvomijo v učinkovitost takšnega dela, saj je vsak zaposleni sam odgovoren za doseganje lastnih ciljev in poslovnih rezultatov podjetja. »Ne gre za to, koliko ur in kje si delo opravljal, temveč da opravljaš naloge, za katere si odgovoren,« je poudarila Webrova.

Delo od doma je po njenem prednost tudi za starše, ki morajo popoldan v vrtce po svoje otroke in lahko nato nedokončano delo opravijo doma, pri čemer si mora vsak posameznik organizirati čas tako, da se lahko posveti tako delu kot družini.

Fleksibilnost, ki jo omogoča delo od doma, pa ni edina prednost, temveč podjetja na ta način prihranijo pri stroških dela, hkrati pa so tudi družbeno odgovorna, ker je na cesti manj prometa in posledično manj izpustov CO2, je dejala Webrova.

Kljub vsemu pa delo od doma ni tako zelo enostavno. Domače delovno okolje mora biti namreč urejeno v skladu z zakonodajo in ga mora odobriti inšpektor za delo. Prav tako ni priporočljivo, da zaposleni delajo ves čas od doma, saj je za uspešno delo pomemben tudi timski duh in sodelovanje z drugimi sodelavci, se je strinjala Webrova.

Pobudo Ustvarjam kjerkoli lahko posamezniki, podjetja in organizacije podprejo na spletnem mestu ustvarjamkjerkoli.org, kjer si lahko tudi izračunajo, koliko časa, denar in izpustov CO2 prihranijo, ko zaposleni delajo od doma.