Želijo demistificirati družabna omrežja, ki so eden od načinov neposredne množične komunikacije

Kot rečeno, je Exposer programiral Mitar Milutinovič, oblikoval pa Jure Judež. Spletni portal je odprtokoden in pri njegovem razvoju lahko sodeluje kdorkoli. Milutinovič je pojasnil, da je do ideje za tak agregat prišlo potem ko se je začelo veliko govoriti o tem, kako so demonstracije organizirane s strani takšnih ali drugačnih interesnih skupin in da so ljudje, ki se demonstracij udeležijo, zmanipulirani, izkoriščeni. »Brez osebne izkušnje družbenih omrežij si je verjetno težko predstavljati, kako se lahko demonstracije organizirajo spontano, brez manipulacije s strani nekega vodje. Ideja je bila, da se s takšnim vpogledom ljudem približa ta izkušnja in s tem demistificira tehnologija družbenih omrežij, ki ni nič drugega kot način neposredne množične komunikacije med ljudmi. In ko se ljudje pogovarjajo, se lahko tudi medsebojno izobrazijo, ugotovijo, kaj je narobe, kaj je res, kaj so pravi vzroki za težave v državi in se seveda tudi odločijo svoje ogorčenje nad temi ugotovitvami izraziti skozi demonstracije,« pojasnjuje.

Portal omogoča vsem, da stopijo v neposreden stik z dogajanjem na družbenih omrežij. S tem pa je portal tudi na nek način vstopna točka k lastnemu sodelovanju. Seveda pa lahko služi tudi sicer kot preprosto skupno mesto, kjer se lahko v živo spremlja dogajanje. »Recimo takrat, ko potekajo demonstracije, je prav živahno na portalu. Tako lahko vsi tisti, ki se žal demonstracij ne morejo udeležiti, vsaj na takšen način imajo neposreden kontakt z dogajanjem. Najbolj pristen in direktno od ljudi,« je povedal Milutinovič.

Kako portal deluje?

Preprosto zbira vse objave na temo demonstracij na facebooku in twitterju. Za objavo ni potrebno storiti nič posebnega, saj večino relevantnih objav sistem odkrije sam. Sistemu pa lahko pomagate tako, da na facebooku označite stran @gotofje, na twitterju pa uporabite hashtag #gotofje. Sistem žal včasih prikaže tudi kakšne nerelevantne objave, v katerih odkrije iskane ključne besede, a v tujih jezikih. Ob tem pa Milutinovič poudarja: »Tu bi bilo dobro dodati, da se je potrebno zavedati, da so prikazane objave neprečiščene in neposredno to, kar ljudje na družabnih omrežjih pišejo. Zato je potrebno za prebiranje le-teh tudi nekaj strpnosti in razumevanja, da različni ljudje izražajo svoje misli na različne načine.«