Mlajše in one bolj pogospodene gospodinje krofe po novem raje kupijo, menda zato, ker se z njimi nimajo časa ubadati. Ampak resnica je drugod. Ne upajo si jih cvreti, ker bi jih bilo nemara sram, če njihovi izdelki ne bi imeli lepih obročev. Slednji so bili od nekdaj zelo pomembni in celo predmet sosedskih zdrah, ko so se gospodinje ena pred drugo hvalile s svojimi pekovskimi izdelki. Ampak hiša ni dom, če v kuhinji ne diši po domačih dobrotah, pravijo. Domači krofi, pa če so še tako pokvečeni, so neprimerljivo boljši od vsakih trgovinskih, strojno pridelanih. Zato pa po stari pekovski šegi pljunimo v roke, korajža velja!

Pustni krofi po avstro-ogrsko

Potrebujemo 500 g mehke moke, 500 g ostre moke, 120 g masla, 7 rumenjakov, 5 dl mleka, 30 g sladkorja, 70 g kvasa, 3 žlice ruma, 1 žličko soli, limonovo lupino, marelično marmelado, olje (v izvirnem receptu mast) za cvrtje, sladkor v prahu.

Moko presejemo v veliko skledo, ki jo za pol ure potisnemo v pečico, segreto na 50 stopinj. V ogreto moko na sredini naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas, dodamo žlico sladkorja in prilijemo 2,5 decilitra mlačnega mleka. Skledo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati 20 minut. Rumenjake damo v manjšo skledo, dodamo sol in gladko razmešamo. Ko kvasec sredi moke naraste, dodamo stepena jajca, zmehčano maslo, preostala sladkor in moko ter naribano limonovo lupinico. Testo najprej zgnetemo z rokami, nato pa si lahko pomagamo z električnim mešalnikom, ki naj namesto nas počasi gara 15 minut! Skledo pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati deset minut. Olje pristavimo in segrejemo. Iz vzhajanega testa z rokami oblikujemo šest kroglic velikosti mandarine. Zlagamo jih na pomokano desko in pokrijemo s čistim prtom. Čez nekaj minut krofe obrnemo. Vzhajane previdno vlagamo v vročo maščobo. Posodo za cvrtje sprva za nekaj minut pokrijemo. Medtem oblikujemo naslednjih šest krofov. Po spodnji strani zlato rumeno ocvrte krofe obrnemo. Cvremo odkrite, vmes pa jih s pomočjo žlice prelivamo z vročo maščobo. Ocvrte s penovko poberemo iz maščobe in zložimo na papirnato kuhinjsko brisačo, da se odcedijo in nekoliko ohladijo. Še mlačne krofe napolnimo z marelično marmelado, potresemo s sladkorjem v prahu in čim prej ponudimo.