Pri akciji, ki poteka že osmo leto zapored, poleg omenjenih organizatorjev, sodelujejo tudi zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), društvo Žarek upanja in Gasilska zveza Slovenije. Glavna namena akcije sta izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreč in bolezni, ki so posledica prekomernega uživanja alkohola v Sloveniji ter spodbuditi širšo javnost k spremembi družbenih navad, povezanih s pitjem alkohola.

Akcijo je predstavil Imre Jerebic iz Slovenske karitas. Kot letošnji poudarek akcije je izpostavil, da bodimo zgled našim otrokom in mladostnikom: »Biti zgled je težka naloga in izjemno pomembno se mi zdi, da zgled srednje generacije zelo izpostavimo. Menim, da lahko naredimo vsaj tri stvari. To je, da se pogovarjamo o problemu alkohola, saj se o tem se še vedno premalo pogovarjamo. Problem je tudi, da je alkohol poceni in lahko dostopen. Ta akcija je priložnost, da damo starši sebi priložnost in to bo največji zgled našim otrokom. Čeprav mogoče ne bodo zdržali vseh 40 dni, vsak dan šteje.«

Pomembna je preventiva!

Kot je povedala Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, je alkoholiziranost še vedno eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za nastanek najhujših prometnih nesreč. V lanskem letu se je stanje kljub predhodno boljšim podatkom nekoliko poslabšalo, saj je bilo kar 34 odstotkov prometnih nesreč s smrtnim izidom povezanih z alkoholom. Povprečna alkoholiziranost pa je bila 1,51 grama alkohola na kilogram krvi. »Poleg nadzora in širšega sistema kaznovanja, ter z uvedbo rehabilitacijskih programov in drugih zakonodajnih rešitev, je zares pomembno preventivno delo in preventivne aktivnosti, ki pa žal dajejo rezultate na dolgo obdobje, so pa ti učinki dolgotrajnejši in so bolj stabilni. Akcija 40 dni brez alkohola je zagotovo ena teh preventivnih aktivnosti.«

Svojci alkoholikov so največkrat še večje žrtve

Andreja Verovšek iz zavoda Med.Over.net je spregovorila o tem, da ima splet pri reševanju problema alkohola izredno pomembno mesto. Anonimnost, ki jo zagotavljajo forumi, je ključna, da ljudje zberejo pogum in naredijo prvi korak. Najprej prebirajo izkušnje drugih, kasneje se opogumijo in napišejo svoje. Poudarila pa je, da poleg tistih, ki so sami žrtve alkohola, je tukaj še ena izjemno pomembna skupina ljudi in to so njihovi svojci, ki so »največkrat še večje žrtve, in tudi za njih so izjemno pomembne podporne skupine.« V sklopu njihove spletne strani je izpostavila forum alkohol, ki ga je v lanskem letu obiskalo preko 18.000 ljudi.

Otroci se prvič s pitjem alkohola srečajo v družini

Akciji se je kot rečeno letos pridružilo tudi društvo Žarek upanja, v imenu katerega je Nataša Zorko o odnosu mladih do alkohola poudarila, da a se odnos do alkohola na splošno in tudi v prometu gradi iz družine ven, iz skupine prijateljev, sodelavcev, naših bližnjih. Vse raziskave kažejo, da večina otrok v Sloveniji prvič zaužije alkohol ravno v svoji družini. To svojo izkušnjo kasneje nadgradijo in okrepijo v krogu sovrstnikov. Starši slovenskih otrok in mladostnikov imajo izjemno popustljiv odnos do alkohola, saj otroci in mladostniki v raziskavah poročajo, da več kot dve tretjini staršev ve za za njihovo pitje, polovica pa bi pitje alkohola tudi dovoljevala. Starost otrok ob prvem pitju alkohola se iz generacije v generacijo niža, pri tem pa se povečuje škoda pri njihovem telesnem in duševnem razvoju. »Raziskave so pokazale, da vsako pitje alkohola pred dopolnjenim petnajstim letom poveča verjetnost, da bo taka oseba imela težave z zasvojenostjo v odrasli dobi kar za štirikrat,« je še poudarila. Izpostavila pa je tudi zaskrbljujoč podatek, ki ga je razkrila analiza ankete, ki so jo izvedli pri 13.000 otrocih, da otroci, predvsem v lokalih, kljub zakonu, ki to prepoveduje, nimajo težav z nakupom alkoholnih pijač.

Izsledki zadnjih raziskav kažejo, da se kar 40 odstotkov Slovencev v starosti od 25 do 64 let visoko tvegano opija, 10 odstotkov Slovencev pa redno čezmerno pije. Po podatkih raziskave HBSC 2010 je v Sloveniji skoraj polovica 15-letnikov alkohol prvič pila že pri 13 letih ali manj, vsaj dvakrat v življenju jih je bilo opitih že 41 odstotkov, tedensko pa alkoholne pijače uživa 26 odstotkov 15-letnikov.

Vsi, ki se akcije udeležujejo v obliki 40 dnevne odpovedi alkoholu, lahko svojo zgodbo potrdijo tudi na www.brezalkohola.si. Na njej so zbrane zgodbe, ki so jih ljudje zapisali na forum in seznam organizacij, kamor se lahko obrnejo po pomoč.