Enako kot drugod po državi tudi na Celjskem beležijo povečanje števila bolnikov z omenjenimi boleznimi. Kot so sporočili z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje, so potrdili precej več okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV) kot lani: v prvih šestih tednih letos so potrdili 93 primerov okužb, v enakem obdobju lani pa 18.

Pediatri zato opozarjajo starše dojenčkov in majhnih otrok, naj poskrbijo za preproste preventivne ukrepe in naj skušajo otroke čim manj izpostavljati možnim virom okužbe. Za dojenčke je posebej nevaren RSV, ki lahko v prvih mesecih starosti celo ogrozi življenje.

Pri večjih otrocih RSV velikokrat povzroči samo običajen prehlad. Ker jim ne povzroča hudih težav, pogosto vseeno obiskujejo vrtec in tako širijo virus. Drugače je z virusom gripe, ki povzroča zelo neprijetno bolezen v vseh starostnih obdobjih. Velikokrat se po gripi pojavijo še dodatni zdravstveni zapleti.

"Da bi se izognili tem boleznim, skušajmo otroka čim manj izpostavljati možnim virom okužbe. Mamicam, ki so doma na porodniškem dopustu, odsvetujemo, da bi starejšega otroka pošiljale v vrtec v času, ko krožijo virusi gripe in drugih obolenj," svetuje pediatrinja iz dispanzerja za predšolske otroke v celjskem zdravstvenem domu Lucija Gobov. Najpogosteje se okužimo tako, da mikrobe vnesemo v telo z rokami ali z dihanjem, kadar smo v bližini bolnika, ki kiha ali kašlja.

Veliko okužb bi zato lahko preprečili s pravilno higieno. V obdobju povečanega števila obolelih z gripo in s podobnimi boleznimi zdravstveni delavci priporočajo, da odložimo tiste obiske pri zdravniku, ki niso nujni. Tudi pri prehladnih obolenjih in gripi obisk pri zdravniku večinoma ni potreben.

Po besedah Gobove otroku v primeru tovrstnih obolenj ponudimo dovolj tekočine, znižujemo temperaturo, če je visoka in se zato otrok slabo počuti. Po potrebi mu dajemo v nos kapljice. Če je kašelj suh in zelo dražeč, lahko otrokom, starejšim od dveh let, damo tudi kakšen sirup za pomirjanje kašlja. Poskrbimo, da zrak v sobi ni presuh in prevroč.

Pediatri svetujejo, naj starši otroka peljejo k zdravniku, če temperatura po treh dneh ne začne upadati, če se slabša otrokovo počutje, če postane kašelj intenzivnejši, če hitro diha, če ga boli uho ali ima kakšne druge bolečine, če bruha ali če se ob vročini pojavijo nenavadni izpuščaji. Posebna pozornost je potrebna pri dojenčkih, saj pri njih visoka temperatura ni nujno vodilni znak.

"Dojenčka je potrebno pripeljati k zdravniku tudi, če ima katerega od naslednjih znakov: če neutolažljivo joče, posebno, če joče z visokim glasom, če je pretirano zaspan, ga težko zbudijo in je tudi potem, ko je zbujen, apatičen ali nezainteresiran za okolico, če pospešeno diha ali stoka ob dihanju, če odklanja hranjenje več kot šest ur podnevi, če močno bruha ali če odvaja obilno tekoče, sluzasto ali krvavo blato, če ima nenavadne izpuščaje," poudarja Gobova.

Na Celjskem so tako kot drugod v Sloveniji iz vzorcev brisov, ki so jih poslali zdravniki, vključeni v mrežo za spremljanje povzročiteljev gripe in prehladov, laboratorijsko potrdili gripo A in B. Po besedah Gobove se ti virusi dobro ujemajo z virusi, ki so zajeti v cepivu proti gripi, aktualnem v tej sezoni. Cepljenje proti gripi poteka in je še vedno priporočljivo.